Gerzson
-3 °C
3 °C

Elkészült a gesztusegér

2006.11.19. 23:27
A Microsoft Kutatóközpontban olyan szoftvert fejlesztettek ki, mely egy egyszerű webkamera segítségével azonosít bizonyos kézmozdulatokat. A programot akár az egér helyett is használhatjuk, ablakokat helyezhetünk át vele, nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük őket.

A "Gesztusok nekem" (Gestures at Me) névre keresztelt projektjében a Microsoft Kutatóintézet intuitív módon használható alternatív navigációs eszközt próbált kifejleszteni, melynek alkalmazása nem igényel komolyabb befektetést a felhasználók részéről. Mint annyi fejlesztéshez, valószínűleg ehhez is a Különvélemény című film adott kellő inspirációt.


A program működése során egy webkamerával folyamatosan figyeli a (fekete) billentyűzet fölött mozgatott kezünket. Amikor hüvelyk és a mutatóujjunk összeér a mintázatfelismerő rendszer azonosítja, hogy egy nagyjából kör alakú zárt alakzat észlelhető a képen. Attól függően, hogy a billentyűzet fölött hol helyezkedik el a két összeérintett ujjunk a képernyő megfelelő pontja fölött kattintásnak felelteti meg a gesztusunkat.

A rendszer nagy előnye, hogy egyszerre két kézzel is navigálhatunk, ami bizonyos műveleteket, például a képek vagy térképek nagyítását, kicsinyítését, vagy éppen forgatását lényegesen megkönnyíti. A gesztusegér használatához ráadásul nem szükséges gépelés közben a billentyűzetről teljesen levenni a kezünket, és elkerülhetőek a sokszor igen körülményesen kivitelezhető billentyűzet + egérkattintás kombinációk.

A hüvelyk és mutatóujj összeérintését a mindennapi életben is a finom tárgyak, papírlapok mozgatásakor is használjuk. Így a gesztusegér használata nagyszerű kiegészítése a "ragadd meg és ejtsd le" (drag and drop) metaforának.