Judit
3 °C
7 °C

Földrengésjelző hálózattá olvadnak össze a laptopok

2008.04.02. 11:35
A Stanford és a University of California-Riverside egyetemek kutatói a SETI@home mintájára találták ki Quake-Catcher projektet, ami a Kaliforniában állandóan forró témának számító földrengések figyelésére kérné kölcsön a számítógépek kihasználatlan kapacitását.

A földrengéseket figyelő és előrejelző hálózatok kiépítésekor a fő probléma, hogy az apró földmozgásokat is mérő szeizmométereket kell telepíteni a figyelendő területre. A jobb laptopokban azonban már évek óta ott vannak a szeizmométerként is használható szenzorok: az IBM 2003, az Apple pedig 2005 óta építi be szinte minden laptopjába azt a gyorsulásérzékelőt, ami a merevlemez villámgyors leállításáért felel, ha a laptopot valami hirtelen erőhatás éri (például leejtjük).

Ezek a szenzorok (amik lassan minden nagyobb gyártó gépeiben feltűnnek) olyan érzékenyek, és a sűrűn lakott Kaliforniában olyan sok van belőlük, hogy az adataikból összeálló földrengés-térkép minden eddiginél részletesebb lenne.

A laptopokon túl mozgásérzékelős okostelefonok és médialejátszók (mint például az iPod Touch), és asztali gépek is beszállhatnak majd a földrengésfigyelő hálózatba, utóbbiak egy 50 dolláros USB-s szeizmométer beüzemelésével.

Házibarkács

A laptopok mozgásérzékelőit már korábban is kihasználták az eredeti hardvermentő biztonsági funkciójukon túl is. Ügyes trükk például a Smackbook kezelőfelület-turbózása, az iAlertU lopásgátló riasztó, vagy a Tilt Scream Pong, ahol egy játékot irányíthatunk a laptop lóbálásával.

A kutatók reményei szerint Kaliforniában százezer géppel üzemelhet majd a Quake-Catcher hálózat, ami a SETI-hez hasonlóan a háttérben fut, és képernyővédőként mutatja, hol, milyen földmozgásokat érzékel éppen a rendszer az államban. Amellett, hogy az előrengések alapján a nagyobb földrengéseket az epicentrum pontos helyével együtt képes lenne néhány percre előre jelezni a hálózat, érdekes képet rajzolna a nagyvárosokban a közlekedés által gerjesztett mikro-földmozgásokról is. A Quake-Catcher szoftverét a tervek szerint júniusban lehet majd letölteni a projekt weboldaláról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?