Jusztina
3 °C
16 °C

Földrengésjelző hálózattá olvadnak össze a laptopok

2008.04.02. 11:35
A Stanford és a University of California-Riverside egyetemek kutatói a SETI@home mintájára találták ki Quake-Catcher projektet, ami a Kaliforniában állandóan forró témának számító földrengések figyelésére kérné kölcsön a számítógépek kihasználatlan kapacitását.

A földrengéseket figyelő és előrejelző hálózatok kiépítésekor a fő probléma, hogy az apró földmozgásokat is mérő szeizmométereket kell telepíteni a figyelendő területre. A jobb laptopokban azonban már évek óta ott vannak a szeizmométerként is használható szenzorok: az IBM 2003, az Apple pedig 2005 óta építi be szinte minden laptopjába azt a gyorsulásérzékelőt, ami a merevlemez villámgyors leállításáért felel, ha a laptopot valami hirtelen erőhatás éri (például leejtjük).

Ezek a szenzorok (amik lassan minden nagyobb gyártó gépeiben feltűnnek) olyan érzékenyek, és a sűrűn lakott Kaliforniában olyan sok van belőlük, hogy az adataikból összeálló földrengés-térkép minden eddiginél részletesebb lenne.

A laptopokon túl mozgásérzékelős okostelefonok és médialejátszók (mint például az iPod Touch), és asztali gépek is beszállhatnak majd a földrengésfigyelő hálózatba, utóbbiak egy 50 dolláros USB-s szeizmométer beüzemelésével.

Házibarkács

A laptopok mozgásérzékelőit már korábban is kihasználták az eredeti hardvermentő biztonsági funkciójukon túl is. Ügyes trükk például a Smackbook kezelőfelület-turbózása, az iAlertU lopásgátló riasztó, vagy a Tilt Scream Pong, ahol egy játékot irányíthatunk a laptop lóbálásával.

A kutatók reményei szerint Kaliforniában százezer géppel üzemelhet majd a Quake-Catcher hálózat, ami a SETI-hez hasonlóan a háttérben fut, és képernyővédőként mutatja, hol, milyen földmozgásokat érzékel éppen a rendszer az államban. Amellett, hogy az előrengések alapján a nagyobb földrengéseket az epicentrum pontos helyével együtt képes lenne néhány percre előre jelezni a hálózat, érdekes képet rajzolna a nagyvárosokban a közlekedés által gerjesztett mikro-földmozgásokról is. A Quake-Catcher szoftverét a tervek szerint júniusban lehet majd letölteni a projekt weboldaláról.