A jövő Microsoft nélkül

1999.10.18. 14:51
Bill Gates miután egy "ünneplős" látogatást tett Tony Blairnél, Nagy-Britannia miniszterelnökénél, egy hosszabb interjút adott a BBC2-nek. Jeremy Paxman egy sor dologról kikérdezte a világ leggazdagabb emberét (a beszámolók rendre közlik, hogy Bill magánvagyona meghaladja az egymilliárd dollárt, és a különben is, pusztán a beszélgetés ideje alatt 500.000 dollárt keresett).

A Microsoft ellen szabálytalan piaci versengés miatt az amerikai Igazságügyminisztérium által indított perről Gates azt nyilatkozta, hogy "meglepőnek" tartja. "Aki figyelemmel kísért minket, nem mondhatja, hogy nem versenyeztünk" - mondta. Gates elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben megszűnik a Microsoft. "Előbb-utóbb minden cég helyett jön egy másik."- vélte.

Paxman ezután arról kérdezte, mit gondol Rupert Murdoch médiamogul kijelentéséről, miszerint Bill Gates világuralomra tör. Gates erre úgy válaszolt, hogy aki uralomra tör, az Murdoch és nem ő, mert "míg egy laptulajdonos megmondhatja egy szerkesztőnek, hogy mi legyen a címlapon, addig a mi munkánk a demokratizálta a kommunikációt. Bárki akinek van PC-je közzé teheti gondolatait". Paxman firtatására, miszerint ennek köszönhető, az interneten publikált pornográfia és rasszizmus, Gates azt mondta, hogy "az internet egy rendkívüli kommunkációs eszköz - lehetőség, hogy találkozzunk mindenféle emberi gondolattal, kellemessel és kellemetlennel egyaránt. Ma folyamatos vita folyik arról, hogy az informatikai gazdaságban hol legyenek azok a kontrollok, amelyek lehetővé teszik, hogy ennek az eszköznek inkább az előnyeit mintsem a hátrányait tapasztaljuk."

Gates úgy vélte a számítógépek fejlődésének következő vívmánya a beszéd által irányítható gép lesz, amely majd "visszabeszél", és a felhasználó saját maga választhatja majd meg a gép személyiségét. Bill szerint azonban az intelligens számítógéptől még beláthatatlan messzeségben vagyunk. "Egyetlen ma folyó szoftverfejlesztésben sincs még meg a mesterséges intelligencia lehetősége." - mondta.

Bill Gates leszögezte: soha életében nem hallott még Bill Gates viccet.  • Tippek
  • Hírek