16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Elékészült a Google asztali keresője

2005.03.07. 09:09
A Google tavaly mutatta be a számítógépre telepíthető keresőszoftver tesztváltozatát, amellyel Microsoft-dokumentumokat, Outlookban fogadott leveleket, illetve Internet Explorerben megnézett szájtokat lehetett előkeríteni. Most megérkezett a Google Desktop Search teljes változata, amely támogatja a multimédiás fájlokat, pdf dokumentumokat, és a Mozilla termékeit is.

Az öt hónapig tartó tesztelés után a keresőóriás nemcsak a terméket bővítette, arról is gondoskodott, hogy ezt a későbbiekben bárki megtehesse. Kiadott ugyanis egy fejlesztői csomagot (SDK), amellyel az elszánt programozók plusz bővítményeket hozhatnak létre, ha szeretnének más formátumú fájlokat is leindexelni. A Google már maga is készített ilyen kiegészítést a Trillian nevű csevegőprogramhoz, és van már plugin a nyílt forráskódú OpenOffice formátumaihoz, az intranetes szájtokhoz és a súgófájlokhoz is.

A Google a biztonságra is jobban odafigyelt, mivel sok kritika érte amiatt, hogy az eszköz korábban védett dokumentumokat is lazán beolvasott. Mostantól a Google Desktop Search elkerüli a jelszóval védett dokumentumokat, mint ahogyan a biztonságos webszájtokat is.

Sokan vannak

Persze nem a Google az egyedüli versenyző a felhasználók asztalán, hiszen legfőbb riválisai, a Yahoo és a Microsoft is rendelkeznek hasonló termékkel, a Copernic pedig nemrégiben adta ki új bétáját, amely már támogatja a Firefoxot, a Thunderbird levelezőt, és még húsz új fájlformátumot. Még a kezdő versenyzők is érnek el sikereket, a Blinkx pénteken jelentette be, hogy asztali keresőjével naponta százmillió keresést indítanak.

Mindegyik cég abban reménykedik, hogy az asztali keresők segítségével az online kereséseik számát is megnövelhetik, amivel még több hirdetési bevételt szerezhetnek. A keresőkben elhelyezett hirdetések piaca idén várhatóan 4-5 milliárd dolláros lesz, írta a Cnet.  • Hírek
  • Hírek