Móric
9 °C
15 °C

Népirtás a Google Earthön

2007.04.13. 16:24
A washingtoni Holocaust Memorial Museum és a Google Earth megpróbálja felhívni a figyelmet a Szudánban évek óta tartó konfliktusra és világban zajló hasonló eseményekre.

A múzeum adatbázisa, amely eddig az ENSZ és a térségben működő segélyszervezetek beszámolóiból állt, folyamatosan bővül a műholdas felvételekkel, fotókkal és személyes beszámolókkal.

Amit távolról láthatunk

Az elmúlt négy évben a felkelők és a kormánypárti milícia összecsapásainak következtében több mint 200 ezren vesztették életüket, és közel 2 millió embernek kellett elhagynia az otthonát. 1600 falu, több mint 130 ezer otthon, iskola és más épület pusztult el.

És amit közelebbről

A Google Earth térképein tűz és sátor alakú ikonok jelölik azokat a helyeket, ahol a lerombolt települések és a menekültek táborai fekszenek. Ezekre kattintva statisztikai adatok jelennek meg és tovább zoomolva egészen közeli felvételeket is láthatunk egyes térségekről.

Ezen kívül az ablakokban elérhetőek a Holocaust Museum tájékoztatói, és a segítségnyújtással kapcsolatos információk is.

Sikeres?

Úgy tűnik, sokan támogatják a kezdeményezést, amely nemcsak tájékoztatni akar, hanem elérni, hogy az emberek átérezzék az áldozatok helyzetét. "Segítséget nyújthatunk az embereknek, dokumentálhatjuk az eseményeket, és nyomást gyakorolhatunk a kormányra" - mondta el a múzeum egyik látogatója. Emellett - a darfuri Daowd Salih szerint - a harcok résztvevőinek is tudniuk kell, hogy szemmel tartják őket.