Azonosíthatatlan repülő fájl

2000.04.04. 21:17
Az America Online-birodalom jeles munkatársai minden korlátozást kicselező, fájlok csereberéjére rendelt programjának fejlesztését az AOL ugyan leálltotta, a szoftver fejlesztése mégsem szakadt félbe. Az internet programozó közössége vette gondozásába az árván maradt Gnutellát. Az arc és név nélkül menetelő projektet az internet kezdeteire emlékeztető totális decentralizáltság jellemzi. Nincs központ, nincs reklám, nincs ellenőrzés, még egy firewallon is átcsúsznak a file-ok. A jogi szakértők pont emiatt aggónak.

"Újra szól a szabad szoftver, fish porn & lesbian lobster" (ismeretlen szerző powered by Gnutella)

Az AOL tulajdonába került, Winampjéről elhíresült Nullsoft csapat két frontembere, Justin Frankel és Tom Pepper márciusban tette közzé elsőre Napster-klónnak látszó szoftverét. Az AOL még aznap délután levetette a programot a webről, miután visszakézből "engedély nélküli, önálló projektnek" minősítette.

Az AOL ugyan leállthatta a két ravasz programozót, a szoftver terjedését viszont már nem. A Gnutella alapból szabad forráskóddal indult, a program 0.48-as verzióját letöltötő tízezrek mégsem férhettek hozzá a kódhoz, mert az már nem került ki a webre. Az internetes közösség nem sokáig búslakodott a leálltott projekten, hanem hamarjában visszafejtette az adatközvetítő protokollt, kiismerte magát a kódok között és megszervezte a továbbfejlesztését.

Warezcsere határok nélkül

A Gnutellához hasonló Freenet projekt célja szintén a korlátozások nélküli hálózati kapcsolat, elsősorban file-ok cseréjére. Az IRC-vel szemben beazonosíthatatlan személyazonosságú felhasználók itt is egymáshoz kapcsolódva alkotnak hálózatot, amelyet gyakorlatilag lehetetlen lebéntani vagy túlterhelni. A Freenet intelligens routolásával és a gyakran keresett anyagok tükrözésével elvileg sokkal nagyobb hálózatot képes kezelni, mint a Gnutella.

A Freenet 1999 júniusában jutott el az elméleti megvalósítás szintjére, az azóta eltelt időben Javából készült a szoftver, megjelenése április 10-re lett belőve. A forráskkód a fejlesztés alatt is folyamatosan letölthető. A rendszert tervező Ian Clarke, ír programozó szerint, ha elkészül a szoftver, senki, még ő sem fogja tudni megállítani.

A Napsterrel az emberek mp3 file-okat bírnak cserélgetni egymás között. Egy központi szerverre felcsatlakozva egy hatalmas adatbázisnak látják a többi felhasználó könyvtárait, amiben kedvükre keresgélhetnek zenét. A Gnutella ezen több körrel továbblép.

Egyrészt nem korlátozza a file-ok töltögetését mp3-ra, bármilyen formátumot elfogad (zene, videó, szoftver tömörtve avagy natúr). A Gnutellának központi szerverre sincs szüksége, mivel a felhasználók egymás gépén keresztül csatlakoznak a többiek gépéhez. Azaz, ha valaki 4-5 júzerhez már bekonnektált, akkor jó eséllyel férhet hozzá többszáz gigabyte anyaghoz a többieken kereszül. Letöltéskor a küldő és a fogadó gép között közvetlen kapcsolat jön létre.

A napsterező egyetemistákat Amerikában rövid idő alatt le tudták kapcsolni. Mikor a rendszergazdák észlelték az irgalmatlan mp3-forgalmat, egyszerúen letiltották a Napster kommunikációs portját az egyetemi hálón. A Gnutellával ez nem fordulhat elő, ha egyik porton letilják, egy mozdulattal átkapcsolható egy másikra.

Április első hétfőjére aztán megjelent a Gnutella 0.56-os verziója, egy FAQ kíséretében, amely az elkövetkező verziók ígéretéről szólt. A szerzők szerint a Nullsoft csapatának nincs köze a mostani verzióhoz. A reanimált Gnutella készítői úgy mondják, amint eljutnak az 1.0-ás változathoz, mindenki számára közzéteszik a forráskódot.

A program sikerét jelzi, hogy az új változat megjelenése idején több mint 2000 gép csatlakozott egymáshoz, amelyek összesen több mint 250 ezer file-t dobtak be a közösbe. A Gnutella figyelni tudja a hálózatába kötött emberkék kereséseit is. Ez alapján a legkeresettebb file-ok között népszerű előadók mp3-jai, jófajta filmek, szoftverek, valamint Britney Spears és sok más beazonosthatatlan, de egyértelműen pornóvideó szerepelt.

Jogi szakértők ferde szemmel nézik ezt a kezdeményezést is, csakúgy mint előzményét, a Napstert. A Napster annyira felidegesítette az amerikai lemezkiadókat, hogy tavaly decemberben beperelték a céget, amiért "illegális terjesztésre buzdtotta" a felhasználókat. A Gnutellának és a Freenetnek egyelőre nem ugrott még neki senki, de ez csak idő kérdése.  • Tippek
  • Hírek