Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A videokártya töri fel a jelszavakat

2007.10.26. 10:00
Egy kétes hírnevű orosz cég a videokártya processzorát vonja be a jelszavak feltörésének erőforrásigényes procedúrájába. Egy 60-70 ezer forintos grafikus kártya a huszonötszörösére gyorsítja a törést.

A magát szemérmesen IT-biztonságtechnikai cégként és adatvisszaállítási specialistaként meghatározó, a valóságban jelszótörő programjairól hírhedt moszkvai Elcomsoft cég olyan technikát készül szabadalmaztatni Amerikában, ami a jelszavak megfejtését a sokszorosára gyorsítja.

A trükk pofonegyszerű: a videokártyán dolgozó processzort vonja be a munkába a kódtörő. A GPU (Graphics Processor Unit), bár általában a képernyőre kerülő 3D-s grafika mozgatásával, az effektek megjelenítésével foglalkozik, valójában bármilyen matematikai műveletre rávehető. Ráadásul a párhuzamos adatfeldolgozásban jeleskedik, ami tökéletesen alkalmas a jelszavak próba-szerencse alapú feltörésére.

"Ha a CPU, a pécé központi processzora keres egy szót egy könyvben, azt úgy teszi, hogy végigolvassa a könyvet. A GPU ugyanehhez úgy áll hozzá, hogy minden egyes oldalt párhuzamosan kezd el olvasni" - érzékeltette a különbséget Andrew Humber, a grafikus processzorokat gyártó Nvidia szóvivője.

Az Elcomsoft programozói szerint a jelenlegi legerősebb videokártya, az Nvidia GeForce 8800-asa (Magyarországon 60-70 ezer forintért elérhető a legkisebb verziója) a huszonötszörösére gyorsíthatja egy jelszó feltörését, de az alsó kategóriás grafikus kártyák bevonása is nagyságrendnyi gyorsulást eredményez. A technikára épülő programot az orosz cég három hónap alatt fejlesztette ki, és már beadta levédetni az amerikai szabadalmi hivatalhoz.