Emília
18 °C
26 °C

A videokártya töri fel a jelszavakat

2007.10.26. 10:00
Egy kétes hírnevű orosz cég a videokártya processzorát vonja be a jelszavak feltörésének erőforrásigényes procedúrájába. Egy 60-70 ezer forintos grafikus kártya a huszonötszörösére gyorsítja a törést.

A magát szemérmesen IT-biztonságtechnikai cégként és adatvisszaállítási specialistaként meghatározó, a valóságban jelszótörő programjairól hírhedt moszkvai Elcomsoft cég olyan technikát készül szabadalmaztatni Amerikában, ami a jelszavak megfejtését a sokszorosára gyorsítja.

A trükk pofonegyszerű: a videokártyán dolgozó processzort vonja be a munkába a kódtörő. A GPU (Graphics Processor Unit), bár általában a képernyőre kerülő 3D-s grafika mozgatásával, az effektek megjelenítésével foglalkozik, valójában bármilyen matematikai műveletre rávehető. Ráadásul a párhuzamos adatfeldolgozásban jeleskedik, ami tökéletesen alkalmas a jelszavak próba-szerencse alapú feltörésére.

"Ha a CPU, a pécé központi processzora keres egy szót egy könyvben, azt úgy teszi, hogy végigolvassa a könyvet. A GPU ugyanehhez úgy áll hozzá, hogy minden egyes oldalt párhuzamosan kezd el olvasni" - érzékeltette a különbséget Andrew Humber, a grafikus processzorokat gyártó Nvidia szóvivője.

Az Elcomsoft programozói szerint a jelenlegi legerősebb videokártya, az Nvidia GeForce 8800-asa (Magyarországon 60-70 ezer forintért elérhető a legkisebb verziója) a huszonötszörösére gyorsíthatja egy jelszó feltörését, de az alsó kategóriás grafikus kártyák bevonása is nagyságrendnyi gyorsulást eredményez. A technikára épülő programot az orosz cég három hónap alatt fejlesztette ki, és már beadta levédetni az amerikai szabadalmi hivatalhoz.