Friderika
12 °C
29 °C

Vége a GTA4-őrületnek, felvásárolhatják a fejlesztőt

2008.09.12. 14:10
Két hónapig volt a világ elájulva az új Grand Theft Autótól, mostanra a top50-es eladási listára is alig fér be. Újra előkerült a játékot készítő cég felvásárlása.

Az év játékának kikiáltott Grand Theft Auto 4 április végén jelent meg, és egy hát alatt 500 millió dolláros forgalmat generált, megdöntve minden rekordot nemcsak a videojátékok világában, de az egész szórakoztatóiparban. Bár a kiadó arra számított, hogy a hisztéria egészen az év végéig ki fog tartani, a nyári eladási toplisták szerint gyorsan elült a GTA-vihar: a júliusi amerikai eladási toplistán már csak a 45., az augusztusin pedig a 46. helyet szerénykedik a játék.

A 8,5 millió eladott példány szinte minden más játék számára a megtestesült álom lenne, a GTA4-től azonban többet várt a játék készítője, és a piaci elemzők is. Ez ahhoz vezetett, hogy újra napirendre került a játékot kiadó amerikai Take 2 cég eladása, amiért az egyik legnagyobb játékipari óriás, az Electronic Arts tavasszal már bejelentkezett egy kétmilliárd dolláros ajánlattal. Akkor a Take 2 vezetősége azzal az indokkal utasította ezt vissza, hogy hamarosan megjelenik a GTA4, ami meg fogja mutatni a cég igazi értékét (a kétmilliárd az akkori részvényárfolyamok mellett bő másfélszeresen értékelte túl a céget), ami bőven több kétmilliárdnál.

A friss játékeladási listákon a GTA4 mellett a Take 2 egyéb játékai sem szerepelnek túl jól, ellentétben a vevőjelölt Electronic Artsszal, ami éppen az amerikaifocis Madden NFL 09-cel arat: az augusztusi amerikai bestsellerlista első három helyét a játék Xbox360-as, PS3-as, és PS2-es verziója foglalja el. A játékipar augusztusi forgalma 1,08 milliárd dollár volt Amerikában, ami rekord, hiszen nyári hónapban még sosem sikerült áttörni az egymilliárdos határt. Az elemzők lassulásra figyelmeztetnek: 27 hónapja most először fordult elő, hogy az előző év azonos hónapjához képest 10 százalék alá esett a növekedés.