Judit
3 °C
7 °C

Vége a GTA4-őrületnek, felvásárolhatják a fejlesztőt

2008.09.12. 14:10
Két hónapig volt a világ elájulva az új Grand Theft Autótól, mostanra a top50-es eladási listára is alig fér be. Újra előkerült a játékot készítő cég felvásárlása.

Az év játékának kikiáltott Grand Theft Auto 4 április végén jelent meg, és egy hát alatt 500 millió dolláros forgalmat generált, megdöntve minden rekordot nemcsak a videojátékok világában, de az egész szórakoztatóiparban. Bár a kiadó arra számított, hogy a hisztéria egészen az év végéig ki fog tartani, a nyári eladási toplisták szerint gyorsan elült a GTA-vihar: a júliusi amerikai eladási toplistán már csak a 45., az augusztusin pedig a 46. helyet szerénykedik a játék.

A 8,5 millió eladott példány szinte minden más játék számára a megtestesült álom lenne, a GTA4-től azonban többet várt a játék készítője, és a piaci elemzők is. Ez ahhoz vezetett, hogy újra napirendre került a játékot kiadó amerikai Take 2 cég eladása, amiért az egyik legnagyobb játékipari óriás, az Electronic Arts tavasszal már bejelentkezett egy kétmilliárd dolláros ajánlattal. Akkor a Take 2 vezetősége azzal az indokkal utasította ezt vissza, hogy hamarosan megjelenik a GTA4, ami meg fogja mutatni a cég igazi értékét (a kétmilliárd az akkori részvényárfolyamok mellett bő másfélszeresen értékelte túl a céget), ami bőven több kétmilliárdnál.

A friss játékeladási listákon a GTA4 mellett a Take 2 egyéb játékai sem szerepelnek túl jól, ellentétben a vevőjelölt Electronic Artsszal, ami éppen az amerikaifocis Madden NFL 09-cel arat: az augusztusi amerikai bestsellerlista első három helyét a játék Xbox360-as, PS3-as, és PS2-es verziója foglalja el. A játékipar augusztusi forgalma 1,08 milliárd dollár volt Amerikában, ami rekord, hiszen nyári hónapban még sosem sikerült áttörni az egymilliárdos határt. Az elemzők lassulásra figyelmeztetnek: 27 hónapja most először fordult elő, hogy az előző év azonos hónapjához képest 10 százalék alá esett a növekedés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?