Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Élet-halál szimulátor

2005.06.16. 11:15
A Grand Theft Auto grafikája sohasem volt kiemelkedő, de egyedülálló hangulata játékosok millióit ragadta magával. A számítógépre most megjelent folytatás csapnivalóan szögletes, a hangok sem tökéletesek, de a játékélmény még mindig felülmúlhatatlan. Megpróbálunk életben maradni San Andreas utcáin.

A GTA-sorozat legújabb részén első ránézésre nem látszik, hogy hosszú évekig tartott a fejlesztése, mivel a grafika minősége alig változott az előző verzió óta, minden szögletes, csak mások az épületek és a környezet. A lemaradást valószínűleg az okozza, hogy a játékot elsősorban konzolra fejlesztik, amelynek a hardvere mára elavult, és csak a pc miatt nem éri meg teljesen átírni a grafikus motort. Az audiovizuális élményt a néha igen gyatra zenék és hangok is lerontják, még szerencse, hogy a saját zenei gyűjteményemet is beköthettem az autórádióba.

Az ósdi grafikának persze előnye is van: a játék futtatásához 1 gigahertzes processzor, 256 megabájt ram és 64 megás videokártya szükséges, tehát nem kell csúcshardver. A telepítéshez egyébként dvd-olvasó is szükséges, és majdnem négy gigabájtnyi szabad hely a merevlemezen.

Élet az amerikai gettóban


Tekintse meg képeinket!
A GTA San Andreas nem lövöldözős játék, hanem ugyanolyan életszimulátor, mint a Sims, csak éppen itt másféle karrierlehetőségek adódnak, és nem a porontynevelésen, hanem a kurvázáson és a csajozáson van a hangsúly. A hivatalos besorolás szerint annyira durva a játék, hogy csak felnőtteknek ajánlható; véres, erőszakos, állandóan bazmegolnak a szereplők, és van benne szex meg drog is.

A játék története egyébként igen egyszerű, tucatnyi B-kategóriás amerikai gettófilm épül hasonló sztorira. A főszereplő, Carl "CJ" Johnson visszatér a szülővárosába, San Andreasba, mert anyját meggyilkolták, de öt évnyi távollét után nem könnyű beilleszkednie, régi bandája szétszéledt, a városban meg a riválisok uralják a terepet. A cél az, hogy CJ irányításával visszahódítsuk a várost.

A Rockstar Games fejlesztői egyébként mindent megtettek azért, hogy San Andreas egy élő város képét keltse. Vannak görkorizó és bringázó fiatalok, az utcán mászkáló emberek beszélgetnek egymással, a bandák rabolnak, lövöldöznek egymásra és CJ-re, a sebesülteket elszállítja a mentő, tűzoltóautó érkezik a lángoló autókhoz, meg vannak taxik is. Este kurvákkal telnek meg az utcák, akik kocsival felszedhetőek, és pénzért megnövelik CJ életerejét. Bár a közúti kihágásokra nem reagálnak a zsaruk, egy kisebb lövöldözéshez azonnal kivonulnak, és megpróbálják elkapni ésvagy lelőni az elkövetőt. Amikor csak a konkurens bandák balhéztak, általában pórul járt a kiérkező járőr, CJ-vel azonban mindig el tudtam menekülni, és az autója átfestésével megszüntettem a körözését. Nem kell mindig a gyilok.

Ez nem csak fikció

Amíg a GTA korábbi változataiban csak egy nagyvárosban lehetett garázdálkozdni, addig San Andreas csak egy nagyváros a megye nagyságú térképen, amelyen vannak kanyargós vidéki utak, kisvárosok és falvak is, tíz óra alatt sem tudtam bejárni. Igaz, a munkatársak állandóan azzal zaklattak, hogy céltalanul gyilkoljam le a járókelőket, verjem pofán az öltönyös pojácákat, és üssek el néhány gyalogost; valami furcsa eufóriát okozott bennük, ahogy a pixelkupacok a járdára brennyentek. Így persze nehezen tudtam haladni a történetben, pedig ez kulcsfontosságú, a terület egy része ugyanis csak a küldetések teljesítése után válik elérhetővé. Ugyanez a helyzet bizonyos boltokkal is: csak néhány alapküldetés teljesítése után nyíltak meg előttem a pizzázók, ruhaboltok, konditermek, fodrászok és tetoválószalonok.


Klikk a képre!
A boltoknak igen fontos szerepük van, ugyanis csak drága cuccokkal lehet csajozni, ami nem ugyanaz, mint a kurvázás. Az igazi barátnőket menő autóval kell étterembe majd hazavinni, virágot kell venni nekik, és a Homár szerint még akár a szexre is rávehetőek egy peccs kiegészítő telepítésével. Nagyon életszagú. Az éttermekben CJ életerejét lehet növelni, de túl sok pizzát nem érdemes beletömni, mert elhányja magát, meg el is hízik, aztán lehet menni a konditerembe izzadni.

A lyukvadászat egyébként csak egy a sok aljáték között. Nagyon sok pénzt lehet összegyűjteni autós, bringás és motoros versenyeken, valamint legális munkával, például taxizással, betegszállítással és tűzoltással. Csak el kell lopni a megfelelő járművet. (A kezdetekben mindenkinek javaslom a tűzoltást, viszonylag gyorsan összehozható százezer dollár, amiből már a Mulhollandon lehet luxusvillát venni.) A régi verziókhoz hasonlóan most is eladhatóak a lopott autók, és gyűjtögetéssel is lehet bónuszt szerezni. Ezt is életszerűen oldották meg, már nem semmitmondó fehér csomagokat kell keresgélni, hanem a falakon kell az ellenséges bandák tagjeit átfújni.