Auguszta
-7 °C
0 °C

Használjon foltos, de olcsó mobilnetet!

2008.09.03. 08:24
Minél kisebb forgalmat generálunk, annál olcsóbb netezni, ez a 3G-vel roamingolók alapszabálya. Egy modemes böngészésre kitalált szolgáltatás segít rajtuk.

Aki már adatroamingolt külföldről, tudja, mekkora kockázatot vállal. Legendák keringenek két indexes újságíróról, akik a 3G-s hálózaton blogoltak a 2008-as Cebitről, és bár a napi munkánál nem bonyolítottak nagyobb adatforgalmat, három nap alatt 630 ezer forintos számlát hoztak össze cégüknek.

Korlátok

Az itthoni netezés már kevésbé kockázatos, de nem buktatók nélkül való: általában öt gigabájt körül szokott lenni a havi forgalom felső határa, ami nem kevés, de intenzív böngészéssel túl lehet lépni rajta, akkor meg már kőkeményen megfizettetik velünk a huncut kilobiteket.

Ingyen

A Vodafone is kínál hasonló szolgáltatást, méghozzá ingyenesen. Az Internet Plusnak hasonló a szerepe, mint a Conexpertnek, aki tehát a mobilcég ügyfele, elvileg díjmentesen igénybe veheti a szűrést, adattömörítést, minőségromlást. A gépre telepített programmal beállítható, hogy milyen tömörítést kíván a felhasználó, amit a proxyszerver segítségével valósít meg a Vodafone.

A Conexpert már régi játékos az adatokkal folytatott harcban. Pár éve teszteltük a magyar cég szolgáltatását, igaz, akkoriban még az 56k-s internet meggyorsítása volt a cél, hogy a modemes versenyzők is elfogadható sebességhez jussanak. Ennek érdekében egy központi szerveren megszűrték az előfizetőhöz érkező adatokat, a képek, grafikai elemek minőségét lerontották, így a felhasználóhoz már kevesebb információ érkezett: gyorsabb lett a böngészés. A tömörítés jelei ugyanakkor minden letöltött képen érzékelhetők voltak, cserébe viszont végre normális sebességgel netezhettek az utolsó modemesek.

Ők persze mára kihaltak. Vagy alig maradtak páran. Éppen ezért a Conexpert hagyományos piaca is megszűnt, úgyhogy új előfizetőket kerestek: a 3G-s netezőket. Azokat, akik gyakran lépik túl a kereteket. Azokat, akik külföldről is böngésznek, ezért kétszer is meggondolják, hogy mekkora adatforgalmat csináljanak. Manapság ugyanis a hihetetlen áresések után is két euróért, közel ötszáz forintért tölthetünk le egy megabájt adatot valamelyik európai országban, szóval az Index nyitólapjának a megnézése körülbelül 600-700 forintba kerül. Ha megnézünk még négy-öt aloldalt, egyből kétezer forintnál járunk, ami 2008-ban persze elképesztő pofátlanság, de ez van, nincs mit tenni.

Szűrés

Nyilvánvaló tehát, hogy nem mindegy, mekkora az adatforgalom - a Conexpert azt ígéri, egy éves előfizetés esetén havi 415 forintért (negyedévesnél 600-ért) jelentősen lecsökkenti az adatforgalmunkat. Na de mégis hogyan?

Hát először is úgy, hogy feltelepítjük a gépünkre a cég alig 2,5 megabájtos kilensét, ami rögtön kapcsolatba lép a központtal. A varázslat már ott történik: először is egy fejlett cache-technológiának hála csak azokat az adatokat továbbítja a szerver, amiket nagyon muszáj. Ennél is jobb, hogy a központ a beérkező képek minőségét lerontja és úgy küldi tovább a gépünkre. Állítólag van még némi optimalizálás a gépünk és a szerverek közt, ami szintén javítja a böngészés hatásfokát.

Színek nélkül

Az eredmény? A honlap még azt hirdeti, hogy a különböző weblapok négyszer-nyolcszor gyorsabban töltődnek be, de ez még azokat az időket idézi, amikor a sebesség volt a döntő, mert az 56k-s modem kevés volt. Manapság egy megabitnél kevesebbet szinte lehetetlen szerezni, és sokkal inkább az adatforgalom a döntő, úgyhogy tesztünkben ezt próbáltuk ki.

A szolgáltatás beüzemeléséhez csak a kliensprogramot kell letölteni, ami egyébként mindegyik Windows-verzióval képes együttműködni. Kompatibilis a böngészőkkel is, de csak az Explorert képes automatikusan átállítani, Firefox-szal, Operával vagy Netscape-pel kénytelenek leszünk a proxybeállításoknál vacakolni, hogy a gépre telepített program proxyszerverként üzemelhessen.

A szoftver kezelése pc-világban üdítően egyszerű, nem kell átláthatatlan menürendszereken keresztülvergődni magunkat, minden érthető, világos.

A legnagyobb kapcsolóval a képek minőségét állíthatjuk be: alapból mindent átküld a rendszer, öt fokozaton keresztül juthatunk el a maximális gyorsításig, ilyenkor jelentősen csökken a képek minősége.

Meg érdekes módon a netezés sebessége is. Stopper nélkül, érzésre is nyilvánvaló volt, hogy a böngészés a Conexperttel lassult. Az Indexbe 75 megabiten jön az adat, nyilvánvaló, hogy a szűk keresztmetszetet a szolgáltató szerverein folyó optimalizálás, képminőség-rontás jelentette, néha kétszer-háromszor lassabban töltődött be egy oldal, mint egyébként. Persze így is csak három-öt másodperces várakozásról beszélünk, de attól még tény, hogy míg a modemes netnél a tömörítésre elpazarolt időt bőségesen visszanyertük a csökkentett adatforgalomnál, manapság már időben nincs mit visszanyerni, így csak vesztünk. Ugyanakkor 5-10 megabites sebességig vélhetően nem okoz észrevehető lassulást a rendszer.

Súlyos forintok

A valódi kérdés persze az, hogy mennyit spórol nekünk. Kifaggattuk a szoftver beépített teljesítménymérőjét, ami egy napos tesztünk után azt állította, hogy összesen 97 hirdetést blokkolt (merthogy erre is képes), és az adatforgalom 74 százalékát megspórolta nekünk. Tovább bontva kiderül, hogy maximális gyorsítás mellett a szövegadat 69 százalékát, a grafikai adat 77 százalékát fogta meg a rendszer.

Mindez persze nem maradt nyom nélkül, és bár a böngészés nem lett élvezhetetlen, a képek minősége valóban sokat romlott. Hadd szemléltessük mindezt Sophie Marceau mellével, ami eredetiben így néz ki:

Conexperttel viszont inkább foltról, mint mellről beszélhetünk:

Mindezek ellenére a tömörítés annyira nem rossz, hogy az már akadályozná a megértést, ráadásul egyetlen gombnyomással előcsalogathatjuk az oldalt eredeti minőségben, ami megint egy okos kényelmi szolgáltatás. Az már kissé zavaró, hogy a Youtube-os videók például nem játszhatók le bekapcsolt szolgáltatás mellett, szerencsére a kikapcsolása csak egy gombnyomás, ráadásul az indás videókkal nincsen baj, úgyhogy tessenek inkább minket nézni.

De nem fokozzuk tovább, mi is megmértük, hogy mennyit spórolhatunk a szolgáltatással. Ehhez fogtunk két ugyanolyan gépet, két Explorert (a gyorsítótárat ürítettük), az egyikre felraktuk a Conexpertet, majd maximalizáltuk a gyorsítást, a másikat meztelenül használtuk. Ezután meglátogattunk tíz oldalt, és néztük az adatforgalmat.

A weblapok a következők voltak: Index, Origo, Engadget, Gizmodo, BBC News, CNN, Google News, Englishrussia, a Google képkeresőjében Jenna és az iPhone-os hype-nak engedve a magyar T-Mobile.

Sebességben, és főleg minőségben érezhető volt a meztelen gép előnye, de az adatforgalmat tekintve már változott a helyzet: a tíz oldal betöltése 9,3 megabájtnyi adatot jelentett ezen a konfiguráción, míg a conexpertesen csak 2,57 megabájtot. Ezek alapján a forgalom háromnegyedét kiszűrte a központi szerver.

Mit jelent mindez a valóságban? Például azt, hogy Ausztriából, Horvátországból megnézni az Indexet 600 forint helyett csak 150 forintba kerül. Azt, hogy szűkös, napi 15-20 weboldal megnézése gépünkről Európa tetszőleges pontjáról ötezer forint helyett csak 1250-be kerül majd. Sok? Borzasztóan, de jó hír, hogy az Unió szabályozni kívánja az adatroaming-díjakat is, persze az ingyenesen kipróbálható Conexpertnek akkor is lesz létjogosultsága. A mostani tarifák mellett akár egy nap alatt behozhatja az egész éves előfizetés árát (sőt, akár annak többszörösét is), várhatóan később, egy áresés után is csak az arányok tolódnak majd el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!