Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Robottanoncok a levegőben

2008.10.19. 09:40
A mesterségesintelligencia-szoftverek földön, vízen és természetesen a légben is tanulnak. A tétel harmadik részét a szakterület egyik élenjárója, a Stanford Egyetem legutóbbi helikopter-kísérlete szemlélteti.

A kaliforniai kutatóintézet Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában fejlesztett szoftver semmi mást nem tesz, csak nézi és alaposan megfigyeli a „szakértőket” – ezúttal tökéletesen funkcionáló helikoptereket – repülés és egy-egy feladat kivitelezése közben. Így igyekszik elsajátítani azokat, ahelyett, hogy szoftvermérnökei naponta újabb és újabb „személyre szabott” instrukciókat programoznának bele.

A szoftver bemutatója során boltban megvásárolható rádió adóvevővel irányított helikopteren „vizsgáztatták.” Az adóvevő és a giroszkópok lehetővé tették légbeli helyzetének folyamatos monitorozását.

A kutatók azért döntöttek helikopter mellett, mert a járműnek állandóan alkalmazkodnia kell a változó feltételekhez – sokkal inkább, mint a repülőgépeknek –, csak úgy tudnak a levegőben maradni. Azaz, a mesterséges intelligencia betanítása nem oldható meg a gépet tesztelő pilóta cselekedeteinek pontos rögzítésével és a rögzített anyag bevitelével a szoftverbe. A cél elérése végett többtucat tesztrepülést vettek fel, s dolgoztak be a programba. A program ezt követően feldolgozta az adatokat, és kielemezte minden egyes művelet ideális trajektóriáját. A rábízott feladatokat csak így képes saját maga abszolválni. Ez azt is jelenti, hogy nem az ellesettek gépies ismétlésével, hanem az irányok, a gyorsulás és a forgás állandó monitorozásából leszűrteket figyelembe véve hozza meg mindenkori döntéseit, hogy mikor miként reagáljon.

A fejlesztők véleménye szerint mesterségesintelligencia-megoldásuk már az egészen közeli jövőben hasznosulhat: katonai megfigyelést végző helikoptereken alkalmaznák. Háború sújtotta övezetekben segíti majd megkeresni az aknákat.