Piroska
-1 °C
5 °C

Animált ágensek a híradóban

2006.10.30. 01:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Az amerikai Northwest Egyetemen olyan animált karakterek által megjelenített hírműsort hoztak létre, mely az egyes nézők személyes preferenciái alapján az online újságok hírei és az azokra reagáló bloggerek megjegyzéseiből állít elő híradásokat. A beszélő ágens mögött a hírek témájához passzoló képeket látunk és néha számítógépes játékokból kölcsönzött jelenetek színesítik az adást.

Az animált karakterek által felolvasott hírek nem jelentenek újdonságot az online média világában. Az Ananova nevű bemondónő már több éve dolgozik az angol Orange mobiltelefon-szolgáltató cég alkalmazásában, színesítve az unalmas híreket számítógép előtt vagy mobilon kényszeresen olvasó emberek millióinak életét.


Celeb hírek

A Northwest Egyetem Információs Laboratóriumának munkatársai a hírek felolvasásánál tovább szerettek volna menni a virtuális TV-Híradók területén. Olyan beszélgető ágensekből álló rendszert hoztak létre, mely elsősorban internetes hírforrásokból (azok RSS feedjeiből) és blog szájtokon olvasható véleményekből egységes anyagokat hoz létre, melyek nem az írott sajtó, hanem a televíziós média sajátosságainak felel meg. Ennek megfelelően a rendszer a hírekben leírt anyagokat megfelelő módon átalakítja, azok szóhasználatát és átkötéseit megváltoztatja a híradókban alkalmazott sémáknak megfelelően. Természetesen a hír és az ahhoz fűzött blog-vélemény együtt, de egymástó elkülönítve van jelen, "a hír szent a vélemény szabad" elvnek megfelelően. A felhasználó kulcsszavakat adhat meg a programnak és ezeknek megfelelően kapja az automatikusan generált hírösszeállítást.

A Kristian J. Hammond által vezetett kutatócsoport "Hétórai hírek"-nek nevezett rendszere az internetes képkeresők és a hír-szájtokban használt fotókból válogatva háttérképekkel illusztrálja az adott anyagot. Gyakran egy női és egy férfi bemondó egymással beszélgetve adja elő az adott tudósítást, kedélyes megjegyzésekkel színesítve beszámolót.


Bogárvadászaton

A karakterek a Half Life nevű számítógépes játék megjelenítő motorjával működnek, amihez beszédgenerátort és szájszinkront alkalmaztak a fejlesztők. A hírek alatt, ha illik az adott témához, gyakran a játékban megjeleníthető egyéb karakterekkel való interakciót mutatnak be. Például a hatalmas, rémisztő dinoszauruszokról szóló tudósítás alatt a bemondónő az őt megtámadó szörnyeket lövöldözi egy puskával. Kérdés, hogy mennyire tud szórakoztató maradni egy ilyen rendszer a használata során, mennyire tudja változatos kliséivel fenntartani a nézettségét.