Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ölje meg Ön is Kennedyt!

2004.11.22. 21:39
Hogyan is lehetne méltóságteljesebben megemlékezni a legendás John F. Kennedy halálának 41. évfordulójáról, mint egy lövöldözős játékkal, amelynek célja az amerikai exelnök virtuális likvidálása? Egy skót cég november 22-én, a gyilkosság évfordulóján dobta piacra JFK Reloaded című elnöklevadászós játékát. Mi kipróbáltuk; Kennedy túlélte.
Dallas, Texas. 1963. november 22., délután fél egy. Szép az idő, süt a nap. Egyszemélyes kommandónk távcsöves puskával a kezében gubbaszt a texasi Tankönyvraktár hatodik emeletén, és várja, hogy az elnöki limuzin, egy 1961-es Lincoln Continental, beforduljon a Main Street és a Houston Street sarkán. A limuzin pedig befordul. JFK a jobb hátsó ülésen, mellette a First Lady, előttük a texasi kormányzó, John B. Connally és felesége, Nellie. Célba vesszük az elnöknek látszó poligonegyüttest, és meghúzzuk a ravaszt.

Gyilkosság tiszteletből

#alt#Így kezdődik a JFK Reloaded (kb. JFK újratöltve), a skót Traffic Games Kennedy halálának 41. évfordulójára kihozott, ünnepélyes merényletszimulációja. A játék kritikusai szerint gusztustalan és borzalmas, fejlesztője, a State of Emergencyvel már hírnevet szerzett Kirk Ewing szerint viszont egyenesen a volt elnök iránti tiszteletből jött létre. Célja, hogy bebizonyítsa: nem igazak az évtizedek óta terjengő konspirációs elméletek, és Kennedyvel valóban egy magányos gyilkos, Lee Harvey Oswald végzett.

A felettébb morbid, bár játékosnak játékos bizonyítási kísérletben 10 dollárért bárki részt vehet - ennyibe kerül a teljes verzió letöltése, és ennyiért az online bűnrekonstrukciós versenyben is részt vehetünk, nem beszélve a siker esetére beígért 100 000 dolláros nyereményről. Bár a játék meglehetősen valósághűre sikeredett (undorító részleteket a "Show Blood" opció bekapcsolásával csalogathatunk elő), a JFK Reloaded valóban tartja magát a bevezetőben vállalt misszióhoz: az értékelés során a játékosok nem arra kapják a pontokat, hogy milyen gyorsan vagy akkurátusan végeznek az elnökkel, hanem arra, hogy a lövések röppályája és becsapódási helye mennyire egyezik meg az állítólag Oswald által leadottakéval.

#alt#A készítők emellett egyszerűsítettek is a merénylő helyzetén: míg az 1963-as elnöki menetet összesen tizenhat autó, tizenkét motorkerékpár és három busz alkotta, a JFK Reloaded-ban választhatunk olyan grafikus módot is, amelyben mindössze Kennedy limuzinja látható, sőt hiányzik belőle a sofőr és a mellette ülő fegyveres testőr is. (A teljes, részletgazdag megjelenítést viszont érdemes jó hardverrel kipróbálni: 1 Ghz-es Centrinóval és 256 Mb memóriával felettébb szaggat.) A játékban az egyes merényletkísérletek végén több szemszögből és távolságból is megtekinthető az eseménysorozat, a program pedig a lövedékek röppályáját megjelenítő ballisztikai analízissel segít elemezni a végrehajtott - vagy elbukott - küldetést.

Valószínűtlen, hogy négy évtizedes találgatás után éppen egy skót videojáték oldaná meg a Kennedy-gyilkosság rejtélyét, az viszont biztos, hogy a Kennedy-utód Johnson elnök által az ügy kivizsgálására felállított Warren-bizottság magányos gyilkost tételező elméletére ráfér a támogatás.

Ki ölt? Oswald? Castro? A CIA?

A dallasi merénylet köré a fanatikusok megszámlálhatatlan konspirációs elméletet gyártottak, s ezek egy része éppen olyan tényekre és mendemondákra építkezik, amelyek a Warren-féle jelentésből kimaradtak. Eleve gyanúra ad okot, hogy Oswaldot két nappal a merénylet után meggyilkolták, és hogy az elkövetkező hetekben állítólag több mint 150 tanú halálozott el furcsa körülmények között. Tisztázatlan az elnöki pozíciót megöröklő Johnson szerepe, de a gyilkossággal megvádoltak már szinte mindenkit, aki csak szóba jöhet, a limuzin sofőrjétől Fidel Castrón át a CIA-ig. Az igazán alapos konspirátorok még a halálos lövedék elő-és utóéletére is külön elméleteket gyártottak: a Warren-jelentésből származtatható "magányos lövedék"-teória mellett létezik "mágikus lövedék"-teória és "őslövedék"-teória is. Valószínűleg éppen az elméletgyárosoknak köszönhető hogy - a CrimeLibrary.com adatai szerint - míg a gyilkosság idején az amerikaiak 52 százaléka gondolta, hogy a bizottság jelentésével ellentétben többen is részt vettek a merényletben, negyven évvel később ez az arány 73 százalékosra nőtt.

Rajtunk a sor: célba vesszük tehát az elnököt. Fél percünk van, ugyanúgy, mint annak idején Oswaldnak.

Vér, izzadság és könnyek - felnőtteknek

Gusztustalan részletek következnek, kiskorúak fordítsák el a fejüket. A log fájlban található részletes leírás szerint első lövésünk nem talál. A második viszont áthatol a texasi kormányzó arcán, majd - nyilván az éles becsapódási szög miatt - a vállán keresztül távozik. A golyó további útja JFK gyomrán át vezet, hogy aztán a jobb csípőn keresztül hagyja el az elnöki testet. A First Lady, mindenki szeretett Jackie-je aggodalmasan férje felé fordul.

Kár aggódnia: elbénáztuk. Ha a JFK Reloaded igazán valósághű szimuláció, mint azt készítői állítják, akkor John F. Kennedy, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb elnöke ma is él. Valahogy úgy, mint Elvis.