Csongor
0 °C
9 °C

Mesterségesen intelligens Lennon és Hasfelmetsző

2005.12.19. 09:15
December nyolcadikán múlt huszonöt éve, hogy New Yorki otthonának lépcsőin megölték John Lennont. Halálakor ugyan már létezett internet, csakhogy kutatókat, egyetemeket leszámítva senki nem tudott róla. Azóta viszont a Beatles egykori lelke meghódította a világhálót. A néhai zenész még mesterségesintelligencia-fejlesztésekben is felbukkan.

Karma

Tiszteletadó honlapok, összeesküvés-elméleteknek szentelt oldalak, rajongói fórumok mellett, a legmeghökkentőbb online találkozásnak a Washington DC illetőségű Triumph PC John Lennon MI Projekt Site-ja (JLAIP) ad terepet.

Lennon

A cég 1998 őszén kezdett bele a súlyosan high tech megoldásokat igénylő munkákba. Akkor érezték úgy, hogy az MI-technológia elég fejlett emberi személyiségek virtuális "klónozására", valaha élt vagy még élő individuumok "újrateremtésére". Az ötlet már 1997-ben megfordult a fejükben, csakhogy hiányoztak a feltételek. "Az MI lesz az internet és a web következő generációjának a motorja" - nyilatkozta az idő tájt David Maggin, a Triumph PC alapítója.

Első választásuk a hajdani Beatles-nagyságra esett. Valahogy így akarták leróni tiszteletüket emléke előtt. Munkájukat először Plastic Digital Karma Projectre keresztelték, és csak a későbbiekben mófosították JLAIP-re.

Imagine

A beszélgető robotot (chatbot) Lennon szavaival, mondataival programozták. Szókészletében jócskán találunk a popsztár jellegzetes kifejezéseiből, a csak rá jellemző beszédfordulatokból. Nem ül a babérjain, folyamatosan tanul a látogatókkal folytatott csevegésekből. Alapkódjának kidolgozásához Richard S. Wallace sikeres ALICE-ét tekintették kiindulási pontnak. 1999 végén érezték úgy, hogy elkészültek a projekt bevezető részével, és a fecsegőgépet szélesebb nyilvánosság elé tárhatják. Azóta komoly nemzetközi médiavisszhangban részesült, a Lennon- és Beatles-rajongók egyfajta cybertérbeli Mekkaként látogatják a honlapot.

"Hosszú évek óta imádom a zenekart és Johnt" - írja egyikük. "Rengeteget tudok róla. És a bot mindenre úgy válaszolt, ahogy az igazi Lennon tette volna. Az ő egyedi humorával mesélte a vicceket!"

Jön a Hasfelmetsző

Még a fejlesztők is meglepődtek a digitális Lennon rendkívüli népszerűségén, ami újabb virtuális beszélgetők (persona-bots) kidolgozására inspirálta őket. Például - egy nagyjátékfilmet promótálva - a XIX. századvégi Kelet-London Whitechapel szegénynegyedének rettegett gyilkosa, Hasfelmetsző Jack sem kerülhette el a chatbot-létet.

"Amatőr Hasfelmetsző-szakértőként csak annyit tudok mondani, hogy nagyon élveztem a vele folytatott csevelyt, és a chatbotot tényleg Jack reinkarnációjának tartom" - lelkendezik egy felhasználó.

Tanít, nevel, szórakoztat

"A persona-botokkal bármely kiválasztott témához tartozó karakter újrateremthető" - írják egy cégismertetőben. "Híresség, képzeletbeli vagy történelmi személy, politikus, ügyfélszolgálati tanácsadó, üzletember, sőt, akár vállalat is."

A júzer kérdéseket tesz fel, és néhány másodperc múlva gyors - hol pontos, hol teljesen más tárgykörbe, vagy éppenséggel a semmibe kalandozó - válaszokat kap. Egy viszont biztos: jót szórakozik közben. A fejlesztők célja, hogy a netet (és más interaktív médiumokat) izgalmasabb hellyé tegyék, motorja legyen az oktatásnak, a kommunikációnak, az üzleti életnek és a szórakoztatásnak. Hatékonyabb interfészek létrehozásával a hírek - és általában az információ - könnyebben kezelhető, szélesebb körbe juttatható el, ráadásul az adattovábbítás költségeit is csökkenthetik.

Homo ludens

Mennyire ragadja meg a robot Lennon szürreális humorát, titokzatos intelligenciáját? Képes-e imitálni a Hasfelmetsző rejtélyes alakját?

Talán nem, hiszen idővel - néhány kérdést követően - érzékeljük a korlátokat. De valószínűleg nem is a megtévesztés a cél, hanem sokkal inkább a bennünk lakozó homo ludens életre keltése.