Árpád
-2 °C
3 °C

Jön a Windows 7, valamikor

2008.04.08. 20:00
Hiába remélték sokan, hogy a Microsoft jövőre leváltja a Vistát, 2009-ben csak egy fejlesztői verziója jelenik meg a 7-es Windowsnak, akármit is mondott a Microsoft vezére.

Bill Gates a közelmúltban elejtette, hogy a Windows 7-es megjelenése már közeleg, 2008-ban, vagy akörül piacra kerül az operációs rendszer. Rengetegen megörültek a bejelentésnek, mert a Vista finoman szólva sem győzte meg a felhasználókat a váltásról, az XP-hez képest sokak szerint kevés újdonságot hoz a rendszer. Ugyanakkor sokan igénylik a változást, ezért is lelkesedik annyira a világ az új alapokon működő 7-esért.

Most viszont úgy néz ki, egy ideig még várni kell az utódra. A Microsoft ugyanis kiadott egy közleményt, amiben nyomatékosította, hogy 2010 januárjánál előbb nem kerül a boltokba az operációs rendszer, szóval legalább három éve lesz a Vistának arra, hogy elterjedjen, hogy behozza az árát.

Gates bejelentése a Microsoft szerint csak a fejlesztőknek szólt, és arra vonatkozott, hogy 2009-ben már elérhető lesz a 7-esnek néhány korai bétája, remélhetőleg elég korán ahhoz, hogy a hivatalos megjelenésre legyen idő elkészíteni a kompatibilis drivereket és programokat. A Vistát ugyanis eleinte alig lehetett használni a kompatibilitási problémák miatt.

Lakat a szájon

A Microsoft egyébként a szokásosnál is titkolózóbb, ha a következő generációs operációs rendszeréről van szó, és ez nemcsak a megjelenés dátumát érinti. Éppen ezért volt nagy meglepetés, amikor 2007 novemberében Eric Trout, a cég egyik mérnöke az Illinois egyetemen egy leendő programozóknak tartott előadásán elkezdett a Windows 7-ről beszélni. Hogy ez nem valami szabotázsakció volt, azt bizonyítja, hogy a cég rögtön engedélyezte is, hogy az előadás letölthető legyen az egyetem oldaláról.

Mr. Trout abban a 200 fős programozócsapatban dolgozik, aminek a feladata a Windows hagyományosan hatalmas méreteinek, és ebből fakadó lomhaságának a lefaragása. Az előadásból kiderült, hogy a Windows 7 a MiniWinnek nevezett, a végsőkig lecsupaszított és optimalizált magra, azaz kernelre fog épülni. A MiniWin jelenlegi mérete 25 megabájt, nagyjából száz fájlt használ és 40 mega memóriát igényel a futáshoz. A Vista ezzel szemben alapjáraton 4 gigabájt helyet foglal, ötezer fájlt használ, a memóriaéhsége pedig fékezhetetlen: 2 giga alatt sértődötten belassul.

A MiniWin persze önmagában alig használható bármire is, olyan szinten ki van vagdosva belőle minden nem univerzális programmodul. Az előadáson egy http-szervert ugyan sikerült összebarkácsolni vele, de egyébként csak arra jó, hogy rá építkezve lehessen a mostaninál jóval gyorsabb és stabilabb operációs rendszert készíteni. Még grafika sincs benne, a bejelentkező képernyőn is fekete alapon fehér karakterek rajzolják ki a Windows logót.

A radikális fogyókúrára fogott kernel azért is fontos a Windows 7 számára, mert a rendszer a hipervizornak nevezett technikát fogja használni: ez nagyjából annyit tesz, hogy egy gépen belül az operációs rendszer több példányban a saját klónjaival párhuzamosan fut majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?