Auguszta
-4 °C
2 °C

Felismeri a bűncselekményt az intelligens kamera

2008.05.03. 14:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy amerikai cég megfigyelőkamerái, ha gyanús eseményt észlelnek, dinamikusan változtatják a videó minőségét. A biztonsági őrök a rendszerben rögzített személyek képeire rákereshetnek, így akár valós időben megállapíthatják, éppen hol tartózkodnak az épületben.

Egy zártláncú kamerarendszerekkel foglalkozó biztonságtechnikai cég célszámítógépeket épített megfigyelő-kameráiba. A VideoIQ kamerái intelligens tanulóalgoritmusok segítségével felismerik, ha valamilyen gyanús esemény történik a környéken, például átmászik valaki egy kerítésen. A kép felbontását és a másodpercenként rögzített képkockák számát (képkocka/sec, fps) ilyenkor automatikusan megnövelik annak érdekében, hogy a hálózatot csak akkor terheljék nagy mennyiségű adatátvitellel, ha arra szükség van. Amikor a kamera nem észlel fontos eseményt csak kisméretű videókat rögzít alacsony fps-sel. A kamerák fel vannak szerelve merevlemezzel is, így ha több másik esemény foglalja a sávszélességet, a kamerában is el tudják tárolni az adatokat, amit a megfelelő időben továbbítanak a központba.

A VideoIQ képes arra, hogy ha egy videófelvétel alapján a biztonsági szakemberek kiválasztanak egy személyt, az illető arcára rákeressen az eddig rögzített, és a valós időben érkező felvételeken. A személyt így pillanatok alatt meg lehet találni az épületben, és fel lehet térképezni merre járt és mit csinált korábban.

A kamerák mintafelismerő algoritmusai igen rossz látási körülmények között is jól működnek. Erős havazásban, vagy sötétben a videó képét néző biztonsági őrnél nagyobb hatékonysággal tudják felismerni, hogy egy személy mozog, vagy csak éppen ácsorog egy adott területen. A cég fejlesztéseivel számos elismerést vívott ki magának. Az amerikai Biztonságtechnikai Ipari Szövetség 2008-ban a VideoIQ-nak ítélte az Innovációs Különdíját.