'Helmut Kohl', a garantált adattörlő

2000.06.30. 12:26
A német CDU párttámogatási botrányának kulcsfigurája, a parlamenti meghallgatásokkal és vizsgálóbiztosokkal dacoló korábbi kancellár egy adattörlő program névadója lett. Az adatvédelmi és adatmegsemmisítő megoldásokat fejlesztő bajor Alpenland GmbH által kínált "Helmuth Kohl Datenlöscher" teljes biztonsággal eltávolítja a merevlemezről az adatokat - állítja a cég képviselője.
A német adatmegsemmisítés nagy élharcosa
A München melletti Grafrath-ban székelő cég honlapján elolvasható, hogy a névadás alapos megfontolások után történt. A különös körülmények között eltűnt kormányzati akták körül kirobbant botrány arra indította a cég vezetését, hogy az eddig BCWIPE néven ismert programjukat átnevezzék. "Az Alpenland Aktenvernichtung (adatmegsemmisítés) úgy döntött, a német adatmegsemmisítés nagy élharcosáról nevezi el ezt a szoftverét."

A német szövetségi kormány nyomozóbiztosa, Burkhard Hirsch (FDP) szerdán nem csak azt a gyanút erősíthette meg, hogy manipulálták a kancellári hivatal iratállományát, de olyan nyomokra is bukkant, hogy 1998 szeptemberében, a CDU választási veresége után a számítógépes adatok tervszerű megsemmisítése folyt a hivatalban.

Teljes törlés
A fájlok "Kukába" hajítása és lehúzása, illetve a floppik és merevlemezek sima megformázás nem tünteti el az adatokat. Egyszeri-kétszeri felülírás alól az eredeti tartalmat még elő lehet bogarászni, ha valamely hivatal, vagy ellenérdekelt cég éppen nagyon akarja. Az amerikai biztonsági szabványok szerint a 7-szeres felülírás jelenti a teljes halált. A véletlenszerűen felírt számzagyvalék - vagy a 'Helmuth Kohl" esetében a csupa nulla - alól már nem látszik ki a védendő tartalom "árnyéka".
"A történelem eddig a márványt és a bazaltot részesítette előnyben, hogy a különös érdemeket szerzett nagy személyiségekről méltón megemlékezzen. Az új korszak azonban új utakat jár és a történelmi alakokról szoftvereket nevez el" - áll a cég honlapján. "A Helmuth Kohl program képes az adatokat száz százalékos biztonsággal eltávolítani a merevlemezről" - jelentette ki Meinrad Müller, az Alpenland tulajdonosa a DPA-nak.

Az Alpenland kiismeri magát az adatmegsemmisítési kérdésekben. A cég 12 munkatársa Meinrad Müller elmondása szerint számos európai országban végzi konszernek, bankok és hivatalok megbízásából az akták és a papíralapú dokumentumok megsemmisítését. Egy másik üzletáguk a számítógépes adatokat elemésztő szoftverek fejlesztése. Ezek közül a "Helmut Kohl" ingyenesen letölthető a cég honlapjáról. A "helmut_kohl_datenloescher.exe" a nagy érdeklődésre való tekintettel már angol változatban is megjelent.

(Még egyszer, ez a program nem egy humoros képernyővédő, ez legyalulja a gépet kopaszra. Eredetileg kidobásra ítélt számítógépek lepucolására fejlesztették ki, adatvédelmi megfontolásokból. Kéretik így kezelni, mindenki a maga felelősségére, stb.)  • Csok