Vírus Linuxra

2001.01.20. 15:38
A vírusok idáig többé-kevésbé elkerülték a Unix operációs rendszereket, illetve annak különböző változatait. Igaz, a Linux vírusok sem mai gyerekek, de nem tenyésztek olyan szép számban, mint pl. a Windows-t fertőző programok, és korántsem voltak olyan effektívek. Most azonban egy kedves kis applikáció sorban fertőzi a Red Hat Linux szervereket, a rendszergazdák nem kis bánatára.

A linux, mint nyílt forráskódú rendszer még véletlenül sem tudná elrejteni biztonsági réseit, ezért nem csoda, ha azt valaki kihasználja. A most terjedő vírus a Red Hat egy olyan rését használja ki, amire a fejlesztő cég már tavaly szeptemberben felhívta a figyelmet, illetve készített egy patch-et hozzá. Ennek ellenére a most fertőző vírus még mindig ezt a rést használja ki.

Tésztakommandó

Hackers looooooove noodles
A felfedezett vírus a Red Hat 6.2, illetve 7.0 verzióit fertőzi. Szerencsére nem túl destruktív, mindössze a szerveren tárolt főlapokat cseréli le egy instant-zacskós-E számos tészta reklámfotójára és szépen melléírja, hogy Hackers looooooove noodles. Aztán szépen továbbáll, tehát tulajdonképpen wormról van szó. A lapcsere után nekiáll további Red Hat szervereket keresni, illetve felmásolni magát rájuk, így szépen bedugítja a forgalmat, esetleg a hálózat is leállhat. Van azonban egy kellemes hatása is a vírusnak, megérkezte után ,,lezárja" azokat a biztonsági réseket, amelyeken keresztül a gépre került.

Diákcsíny

A Red Hat szerverek többségét megfertőző vírus, mint kiderült nem a programozói bravúr szüleménye, csak némi barkácsmunka volt vele. A vírus több korábbi, már ismert programból volt összeeszkábálva, igaz ügyesen. Ezért feltételezik a rendszergazdák, hogy csupán ,,pár kölyök szórakozhat", nem pedig egy komoly vírusprogramozó látott neki a Red Hat szerverek módszeres támadásának.

A szakértők és az elemzők az esettel kapcsolatban figyelmeztetik a Linux felhasználókat; elképzelhetőek további, komolyabb támadások is a rendszer ellen. A Linux alapú rendszerek népszerűsége nagyot ugrott az elmúlt évben, egyre több és több gépen fut már Linux, ami felhívta a vírusprogramozók és hackerek figyelmét is. Elképzelhető, hogy a jövőben a Unix alapú számítógépek sokasodásával növekedik a támadások száma, illetve minősége is.  • Tippek
  • Bankszámla