István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Eljön a Linux ideje?

2007.01.23. 10:55
Miközben a nagy többség csak az OS X és a Windows Vista párharcát figyeli, addig a napokban igen fontos változás történt a Linux fejlődéstörténetében. A Linux szabványosításával foglalkozó Free Standards Group és az Open Source Development Labs egyesülésével létrejött a Linux Foundation nevű szervezet, amely egy kézben tartja majd az operációs rendszer alapjait.

Eddig két nagy csoport irányította a Linux fejlődését, a San Franciscóban székelő nonprofit Free Standards Group, valamint az oregoni Open Source Development Labs, amelynek egyébként Linus Torvalds, a nyílt forráskódú operációs rendszer megteremtője is alkalmazottja.

A most létrejött Linux Foundation nevű csoport létrejöttét számos cégóriás támogatja, mint például a Hewlett-Packard, az Oracle, az IBM és az Intel, valamint a legnagyobb Linux-gyártók, a Red Hat és a Novell is. Céljuk, hogy az operációs rendszeren stabilabban fussanak a szoftverek, és hogy legyen egy központi hely, amelyhez a felhasználók segítségét fordulhatnak. Azzal, hogy a Linux kiszámíthatóbbá válik, egyben a népszerűsége is jelentősen nőhet. A kezdeményezést támogató cégek nem is titkolják, hogy végre szeretnék jól megszorongatni a Microsoftot, és méltó alternatívát akarnak nyújtani a Windowsra, ami eddig csak hellyel-közzel sikerült. Az új, 45 fős központot Jim Zemlin, a Free Standards Group korábi vezetője irányítja majd, írta a ZDNet.

Hiánypótlás

Szakértők szerint a Linux terjedését és fejlődését most nagyban megakadályozza, hogy túl sok különféle verzió van. Ezek a Linux-disztribúciók egyedi fejlődési pályán mozognak, nem mindig ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, ezért nem teljesen kompatibilisek egymással. Magyarán elég körültekintően kell eljárni, ha valaki verziót akar váltani. Ráadásul linuxosok elég komolyan veszik a versengést, emiatt mindig más-más gyártó verziója az aktuális legjobb, ami váltásra készteti a felhasználókat.

Ugyanakkor az is igaz, hogy sokaknak elegük van a Microsoft paranoiájából. Abból, hogy a Windows rendszeresen hazaszól Redmondba, ellenőrzi saját eredetiségét, és kitartóan támogatja a másolásvédelmi rendszereket, különös tekintettel a sajátjára, írja John C. Dvorak a PC Magazinban.

A Linuxnak azért lehet népszerű, mert a profi felhasználónak megadja a lehetőséget, hogy a rendszer minden egyes részletét maguk irányítsák, ugyanakkor grafikus kezelőfelületével ugyanolyan egyszerűen is használható, mint a Windows. Persze vannak komoly hiányosságok. Bár a nyílt forráskódban hívő szoftverfejlesztők igyekeznek minden fontos program mellé ingyenes alternatívát állítani, ez nem mindig sikerült tökéletesen. Az OpenOffice irodai szoftvercsomag például sok tekintetben nem éri el a ma elvárható szintet (próbáljon valaki szép 3D grafikonokat készíteni, ilyen szörnyűséget senki sem rakna céges prezentációba), emellett nincs natívan futó Photoshop és Illustrator sem, nem beszélve az Adobe összes többi termékéről, amelyek a grafikus számára létfontosságú eszközök. Sok a gond a driverekkel is, pontosabban szólva nem a driverekkel, hanem inkább a hiányukkal. Nagyon sok olyan népszerű hardver van, amelyek Linux alatt használhatatlanok.

Meggyőzés

A Linux Foundation fontos célja lehet tehát, hogy rávegye az elismert szoftvergyártókat és hardvergyártókat a Linux támogatására, mert e nélkül aligha tudnak a Microsoft nyomába érni. Vagy legalább a Mac gépek mintájára összerakhatnának néhány iLinux számítógépet, amelyeken garantáltan fut minden nyílt kód.