Feltámaszt a Linux

2008.08.18. 19:35
Eddig sikeres a nyílt forráskódú kísérletem. Több mint egy hete Windows-mentes az életem, és egyelőre nem hiányzik a Microsoft. Két napig ugyan kénytelen voltam még a Vistát böködni, mert a laptopom merevlemeze megadta megát, de mentségemre szól, hogy csak a Firefoxot meg az OpenOffice-t futattam. Közben a Linuxszal újraélesztettem néhány drága hardveremet, és megmentettem a családi képarchívumot.

Eddig csak nyertem a nyílt forráskód használatával, a Windows Vista törlésével ugyanis legalább ötezer forintot megspóroltam. Egészen biztos, hogy nem kell új tévétunert vennem, mert a régi Pinnacle típusú kártyámat a Linux rögtön felismerte, csak a tévécsatornákat kellett beállítanom. Vistán a megfelelő szoftverek telepítése után sem működött a kártya.

Ezzel még nem ért véget a Vista vendégszereplése a nyílt forráskódról szóló cikksorozatban, mert az áttérésemet megszakította egy kisebb katasztrófa. A laptopom vincsesztere zúgó hangon közölte, hogy felejtsem el a rajta tárolt adatokat, beleértve a frissen telepített Kubuntut is. Nem hazudik, azóta is ugyanazt zúgja. Emiatt egy hétvégi ügyeletet a Vistával felszerelt szerkesztőségi gépen kellett végigvinnem, de csak nyílt forráskódú szoftverek, a Firefox és az OpenOffice futottak rajta. Eddig is csak ezeket használtam.

Életmentő beavatkozás

A laptopot a Raidon adapterével tudtam a leggyorsabban feléleszteni, amely Compact Flash memóriakártyákat alakít át SATA merevlemezzé. Ez a szegény ember SSD-je, a kiegészítővel viszonylag gyorsan és olcsón előállítható egy mozgó alkatrész nélküli háttértár, amely igazából az ipari felhasználóknak előnyös, mert a memóriakártya kibírja a rázkódást, és szélsőséges hőmérsékleten is üzemel. Az OpenSuse 10.3-at telepítettem fel a lapkára, jól ismerem, kezdőknek is ajánlható. Kicsit lassan töltődik be, de hibátlanul fut, és wifin tudok vele internetezni. Négy gigabájton nemcsak a fejlett KDE kezelőfelületet használó operációs rendszer, de még az irodai programcsomag és a linuxos játékok is elfértek. A Vista húsz gigabájt alatt szóba sem áll az emberrel.

Most már nem sül meg a csuklóm munka közben, mert a kártya alig melegszik, és a gépem biztosan sem megy tönkre, ha lazán a kanapéra dobom. Bár csak ideiglenes a megoldás, a rendszert biztosan nem törlöm le, jó lesz biztonsági tartaléknak.

Szerencsém volt, hogy az OpenSuse előtt megpróbálkoztam az Ubuntuval is, mert időközben a családi számítógép úgy döntött, hogy követi a laptop példáját. A Windows belefagyott a töredezettség-mentesítésbe, és soha többé nem volt hajlandó elindulni. Az Ubuntuval indítottam el a gépet, mert az úgynevezett Live CD telepítés nélkül is teljes értékű operációs rendszert futtat. Ezzel simán elértem a Windows döglött partícióját, és a My Documents mappából mindent átmásoltam egy külső vincseszterre. Az otthoni gépbuheráló eszköztáramban mindig lesz egy Ubuntu.

Észrevétlen változás

Ha már így belejöttem a linuxozásba, a szerkesztőségi gépre is feltelepítettem egy OpenSuse 11-et, a Novell által gyártott Linuxnak ez a legmodernebb változata. Munka közben eddig fel sem tűnt, hogy gépemen nem a Microsoft operációs rendszere fut, igaz a Start feliratú gomb helyett egy zöld kaméleonfejre kell ráklikkelni. Ugyanúgy megjelennek a kedvenc programok, van fájlkereső, a menü elrendezése logikus. Na jó, az egyik kolléga emailben átküldött egy wmv formátumú videót, amit a Linuxon alapból nem lehet lejátszani, mert microsoftos. Nem érzem magamnak kevesebbnek csupán azért, mert egy vicces videóval kevesebbet láttam, de keresek majd megfelelő kódolókat.

Start menü helyett

Persze nem hallgathatok a Linux eddig felfedezett hiányosságairól. Korábban élvezhettem a mobilinternet szabadságát, most viszont már nem, mert a Huawei adatkártya nem működik. Nem érdekel, hogy Budapesten szinte mindenhol van wifi, nem vagyok hajlandó ismeretlen emberek hardverén át megadni a jelszavaimat, betölteni a személyes levelezésemet, és eszembe nem jutna megnézni a banki egyenlegemet. A Huawei linuxos szoftverének a hiánya azért is bosszantó, mert kínai cég, és azt hittem ott alapkövetelmény, hogy egy cég ne legyen az amerikai Microsoft hű csatlósa.

Találtam ugyan egy leírást, hogy ugyanezt a Huawei kártyát hogyan bírta működésre a spanyol Vodafone egyik előfizetője, csakhogy én a magyar T-Mobile-ra próbálok csatlakozni, és nem akarom kézzel beírni a hálózat paramétereit. A szöveges fájlokban való turkálást utoljára akkor élveztem, amikor hexeditorban kellett átírni egy értéket a Sim City mentésében, hogy rengeteg pénzem legyen a játékban. Ha a Windowson lehet két kattintással internetezni, akkor Linuxon is lehessen.

Még várnak rám feladatok, szinkronizálni akarom majd a mobilomat a számítógéppel, csatlakoznom kell a vállalati hálózatra, és persze a videólejátszás is fontos.  • Hírek
  • Személyi kölcsön