16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Windows helyett Linuxot a közhivatalokba?

2000.05.10. 18:38
A közeljövőben itthon nem tervezik az állami hivatalok az ,,ingyenes", szabad felhasználású operációs rendszerek bevezetését, mert az intézmények többnyire nem is ismerik ezeket a lehetőségeket. Az állami szoftverek és a fejlesztés árát így végső soron az adófizetőknek kell kifizetniük. A szabad rendszerek itthon még csak elvétve vannak jelen, pedig fejlesztésük anyagilag is kifizetődő volna. Ezekről a problémákról rendezett konferenciát a Fővárosi Közgyűlés Informatikai Bizottsága.
Anyagi szempontból kétféle szoftver létezik: az OSS (Open Source Software, nyílt forráskódú szoftver), amelyet kedvező feltételek mellett használhat magánszemély és szervezet egyaránt, illetve a kereskedelmi termékek, amelyek legális használatáért fizetni kell. Az ingyenes szoftver azonban csak azok számára elérhető, akik tudják, hogy hol találhatók ezek (letölthető ingyenes termékek forrásai), valamint értenek is hozza, hogyan kell ezeket telepíteni és használni - hangzott el a többek közt azon a konferencián, amelyet a Fővárosi Közgyűlés Informatikai Bizottsága szervezett a nyílt forráskódú szoftverek használatáról.

Windows operációs rendszeren kívül létezik PC-re más alternatíva is
A megbeszélésen a budapesti kerületek önkormányzatainak szakemberei arról értesülhettek, hogy a Microsoft Windows operációs rendszeren kívül létezik PC-re más alternatíva is. Amikor a Microsoft kidolgozta a Windowst és - nem lévén alternatívája - meghódította vele a világ számítástechnikai piacát, még nem létezett az internet. Akkoriban a nyílt forráskódú operációs rendszerek, mint például a Linux fejlesztése fel sem merült. Ma viszont ezeket szabadon, bárki letöltheti, fejlesztheti és igényeire szabhatja. A Linux az elmúlt nyolc évben a világ leggyorsabban fejlődő operációs rendszerévé vált, hiszen OSS szoftver, így bárki továbbfejlesztheti és közkinccsé teheti az új változatot.

A magyar állami hivatalok vezetői, akiknek többnyire fogalmuk sincs arról, hogy számítógépükön milyen rendszer működik, értelemszerűen a Windowst rendelik meg, amikor irodájukat berendezik. Sokan még mindig elhiszik az elvet, amely egy Bill Gates nevű számítógép-zsenit a világ leggazdagabb emberévé tett: ,,A számítógép az egy olyan írógép, amelyikben windózzal lehet írni."

Az ügy nálunk is roppant fontos, hiszen míg az állami hivatalokban a temérdek Windows telepítésére és kétévenkénti frissítésére komoly összegeket fordít a költségvetés, addig az OSS operációs rendszerek beszerzése, fenntartása és frissítése sokkal olcsóbban megoldható. A Linux fejlesztése az interneten történik, ahol a frissített kiadások - a licenszjogok miatt - szintén szabadon hozzáférhetők. Ezzel az eljárással mindenki elkészítheti magának a saját rendszerét, nincs akadálya például, hogy az államigazgatás egy saját verziót állítson elő.

Pénzügyi szempontból szintén kifizetődő a Linux-hoz hasonló szabad szoftverek fejlesztése. A legjobb példa erre a RedHat nevű cég karriertörténete, mely vállalat fő profilként Linux - fejlesztéssel foglalkozik. A cég vezetői felismerték, hogy a Linux hátrányban volt a Windows-zal szemben, amíg nem volt jól átlátható, érthető és könnyen kezelhető grafikus felülete. Megbíztak ezért egy fejlesztőcsapatot, hogy készítsék el a Linux grafikus felületét. Tudták ugyanis, hogy a közérthetőbb verzióból több dobozolt példányt tudnak eladni, és ezzel a termékkel megcélozhatják azokat is, akik nem értenek a program parancssoros/internetes telepítéséhez. Ezek a cégek tulajdonképpen a hordozóeszköz áráért terjesztik a programjaikat, és aránylag magasabb a bevétel a járulékos szolgáltatásokból (leírások, segédletek). A RedHat így elkészült programja (GNOME) szabad szoftver lett. Ez lehetővé tette, hogy széles körben elterjedjen és sokkal több felhasználót toborozzon a Linuxnak, közvetve tehát a RedHat-nek is.

Dr. Fried Miklós, az Informatikai Bizottság elnöke szerint generációváltásra van szükség ahhoz, hogy az emberek köztudatában megjelenjen a szabad operációs rendszerek választásának lehetősége. Kérdésünkre, hogy miért nem ilyen szoftvereket használnak az állami hivatalokban (korábban megírtuk, hogy német közigazgatásban már tervezik a váltást) az elnök azt mondta: azért, mert nem tudnak róla.

A német kormány az Open Source Software-t ajánlja

A Linux fejlesztése az interneten történik
A DDos támadások nyomán az Otto Schily német szövetségi belügyminiszter által összehívott Task-Force ajánlásokat állított össze a nagyobb internetes biztonság és a hacker-támadások elleni hatékonyabb védelem érdekében. A belügyminisztérium úgy értékelte, hogy a 15 javaslat rövidtávon jelentősen javíthatja az online kapcsolatban lévő német intézmények biztonságát. A védekezést az érintettek közös fellépésével kell megvalósítani. Az ajánlások közé tartozik a szabadon felhasználható szoftverek, például a Linux operációs rendszer alkalmazása.

Otto Schily azután hívta össze a tanácsadó csoportot, hogy februárban hackerek több kereskedelmi szolgáltató, például a Yahoo és az eBay oldalait Distributed Denial of Service (DDos) támadásokkal lebénították. A szakemberek tanácsai szerint az internetfelhasználóknak védekezni kell a támadás olyan formája ellen is, hogy valaki a gépeikre ártó programokat telepít, amelyet harmadik személy elleni támadáshoz használhatnak. Ehhez naprakész vírusirtó programokra, a böngészőprogramok biztonságos beállítására és esetleg tűzfalprogramokra lehet szükség.

A hálózati szolgáltatóknak ügyelniük kell arra, hogy megnehezítsék vagy lehetetlenné tegyék a hálózati címek (IP-számok) hamisítását. Ezen felül a minisztérium ajánlja az OSS programok használatát. Itt ugyanis a kereskedelmi programokkal ellentétben közvetlenül tanulmányozható a forráskód. Ezáltal az alkalmazások gyenge pontjait könnyebb felfedezni, és kijavítani.  • Hírek
  • Hírek