Konrád
8 °C
26 °C

Drótok helyett világháló

2001.03.08. 22:36
Évek óta él az a gondolat, hogy a kenyérpirítótól és az éjjeliszekrényen álló órától kezdve mindent az internetre kellene kapcsolni. Ebből azonban nem lehetett semmi, amíg a szükséges hardvereszköz drágább volt, mint maga a kenyérpirító. A brit Live Devices által kifejlesztett - egyelőre névtelen - OS akár 8 kilobyte méretűre is zsugorítható, és képes rákapcsolódni az internetre. Körülbelül ekkora tárhelyet foglal el egyébként egy weboldalon használt aprócska grafika.
Nincs is már olyan messze az az idő, amikor minden az internetre fog kapcsolódni. A régi jóslat kicsit közelebb került a teljesüléshez, miután egy brit cég kifejlesztett egy különlegesen kis méretű operációsrendszert. Az internetes kommunikációra alkalmas kódot nagyon olcsó chipek is képesek futtatni.

A Live Devices által kifejlesztett - egyelőre névtelen - OS akár 8 kilobyte méretűre is zsugorítható, és képes rákapcsolódni az internetre. Körülbelül ekkora tárhelyet foglal el egyébként egy weboldalon használt aprócska grafika. Az OS képes futni az igen olcsó, szinte mindenütt megtalálható chipeken is. A korábbi úgy nevezett 'embedded' (beágyazott) rendszerek csak sokkal drágább chipekkel képesek együttműködni.

Minden eszköz, ami villamos energiával működik, kaphat egy célnak megfelelő beágyazott operációs rendszert. Nyolc kilobájt, ez valóban elég kevés, ez elférhet az ember övcsatjában vagy karórájában is - jelentette ki Al Gillen, az IDC elemzője a Wirednek.

A Live Devides operációs rendszere 8 bites mikrokontrollereken fut, amelyek általános célra gyártott chipek, és mindenféle elektronikus eszközben megtalálhatók. Termosztátok, pagerek és autók alkotórészei ezek az apróságok. Az olcsó chipek milliószámra készülnek, áruk csupán néhány dollár. A legdrágább komponensnek mindig a chip memóriája számít. Erről a hálózati elérés esetén akár teljesen le is mondhatnak, ha az adatokat olcsó háttértárakból online töltik le.

Annyira olcsó lehet ez a chip, hogy a Live Devices szerint az internetre kapcsolódást szinte minden használati tárgy esetében és csaknem költségek nélkül meg tudják oldani. Akár még pénzt is meg lehet vele takarítani, ha a gyártók a segítségükkel más korábbi alkatrészeket kispórolhatnak. A gyakorlatban például néha a hagyományos vezetékeknél is olcsóbb lehet az internetet használni.

A Live Devises szerint kevesebbe kerülhet drótnélküli elérésű chipeket telepíteni a villanykapcsolókba, csatlakozó aljzatokba. Így a hálózaton keresztül lehet utasítani a chipeket a váltásra, és nem kell a kérdéses pontok közé vezetéket kihúzni. Más előnyök is származhatnak ebből, például így egy thaiföldi internetes kávézóból vezérelve ki és be lehet kapcsolni az otthoni világítást.

Ha ingyen szerzünk internetes csatlakozási lehetőséget, azzal már teljesen átbillen a mérleg. Ezzel a rendszer költséghatékonnyá válik, hiszen a szilícium olcsóbb, mint a vezetékek - jelentette ki Ken Tindell, a Live Devices műszaki igazgatója. A miniatűr OS jelenleg a béta tesztelés fázisában van, néhány hónapon belül várható a nyilvános megjelenése.

Időközben a cég vezetése szinte minden idejét az autógyárakkal, távközlési cégekkel és készülékgyártókkal való tárgyalások kötik le. A Live Devices azt reméli, mindenféle elektronikus eszköz hálózati kapcsolathoz juthat. Például az autók már most is tömve vannak chipekkel. Ha ezeket a világhálóhoz és GPS érzékelőkhöz kötik, a jármű egy csapásra integráns része lehet a közlekedésirányító rendszereknek.

Meg lehetne spórolni a máshol tesztelgetett útmentén elhelyezett szenzorokat is, hiszen az autók maguk jelenthetnék éppen merre haladnak és milyen sebességgel. A hálózaton keresztül irányított mikrokontrollerek egyébként ahhoz is hozzásegíthetnék az autótulajdonost, hogy megváltoztassa járgánya menettulajdonságait.

Ha a motor 'frissíthető' lesz a világhálón át, a tulajdonos nagy teljesítményű erőforrást 'bérelhet' a hétvégére, vagy egy utazáshoz, de ha a tinédzser gyerekei ülnek a volánnál, a böngészőjével lejjebb állíthatja a legnagyobb teljesítményt.

A közüzemi szolgáltatók is érdekeltek lehetnek a mérőműszerek világhálóra kapcsolásában, hiszen ezzel egyszerűsödhet a leolvasás. A hálózatról parancsokat fogadó légkondicionálók és fagyasztók révén a szolgáltató közvetlenül szabályozhatná a csúcsidőszakok áramfogyasztását, több millió dollárt megtakarítva ezzel.

Hasonló módon az ital-automaták forgalmazói régóta várnak arra, hogy napsütés esetén többet kérhessenek az üdítőkért. A hőérzékelők telepítése túl drága megoldás volna, ráadásul ezek a légkondicionált épületekben nem is működnének. A világhálón keresztül ez olcsóbban megoldható, ráadásul a forgalom és a készletezés naprakészen figyelhető.

Az internetben az a legjobb, hogy ingyenes és szabad globális infrastruktúra, amely jóformán mindenhol jelen van - jelentette ki Ken Tindell.

Fejlesztési irányok
A Live Devices eredetileg az autóipar számára, vezérlőszoftvernek írta a miniatűr operációs rendszert. A cég úgy tartja, termékük sokkal kisebb, mint a konkurens GNU/Linux vagy a Microsoft Windows.

A Linux lehet ingyenes, de a hardver, amiben él az soha nem lesz - véli Ken Tindell. A Linux és a Windows CE sokkal drágább 16- és 32-bites chipeken fut. A mini OS magja, a kernel úgy 1-2 KB méretű. A rendszer körülbelül 8 KB, ha az internetes protokol memóriatárja is be van töltve. A Linux embedded változatai 500 KB és 1 MB közötti méretűek. Tindell a legfontosabb különbséget ekként magyarázza: a Linux az IT világából ereszkedik lefelé, de mi a puszta tranzisztoroktól indultunk felfelé.
A vezető beágyazott OS gyártó, a Wind River a VxWorks minimális konfigurációja egyébként 100 KB méretű. A svéd Enea OSE Systems féle OSE körülbelül 20 és 30 KB közötti helyet foglal.

A hazai változat

A magyar fejlesztésű, telefonkártya méretű FlatStack modul a ma használt bármely adatbuszhoz a ma ismert bármelyik ipari szabvány szerint kapcsolható, ami röviden annyit tesz, hogy bármilyen vezérlő áramkörrel rendelkező elektromos készülékbe beszerelhető. Az adott eszköz a modult saját perifériájaként kezeli, elküldi az adatokat a FlatStack-nek, ami azt továbbítja az internetre html-ként. A modul áramfelvétele sem terheli meg különösebben a készülékeket. Alapegységként egy speciális FlatStack kontrollerrel rendelkezik, 4-32 MHz órajellel. Áramfelvétele 10-20 mA, amit bármely háztartási gép könnyedén elvisel, memóriája pedig 32-128 KB. Ennyire van szüksége a modulnak, hogy az adatokat feldolgozza és továbbítsa a hálózatra. Innentől a világ bármely részéről lekérdezhetőek az adatok, illetve szükség szerint módosíthatóak. Ez annyit tesz, hogy a munkahelyünkről kényelmesen beállíthatjuk az otthoni hőmérsékletet, ellenőrizhetjük, hogy kikapcsoltuk-e a TV-t, vagy elzártuk-e a gázt.