Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lengyelek nyerték a 24 órás programozóversenyt

2006.04.24. 15:36
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem versenyére a Svéd Királyi Műszaki Egyetem hallgatói állították össze a feladatokat, a legjobb magyar csapat harmadik lett.

Vasárnap reggel 9 órakor, a 24 óra lejártával véget ért a VI. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny. A programozóberkekben már közismert „huszonnégyórásra” idén 309 csapat jelentkezett, és az elektronikus előválogató legjobb 30 csapata mérkőzött meg a hétvégén a budapesti döntőn. A rendezvény szervezői idén is a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium voltak, a Fornax Rt. támogatásával.

Internacionális

A Svéd Királyi Műszaki Egyetem (KTH) PhD. hallgatói által összeállított feladatok első része a fiktív Daily Task újság mindennapi feladatai köré épült. Emellett kódfejtéssel és egy virtuális ország irányításával is meg kellett birkózniuk a versenyzőknek. Emellett egy 3D játék irányítását is meg kellett oldaniuk, valamint egy igazi modellautóverseny keretében mérhették össze tudásukat.

A svéd partnerek változatos feladatsort állítottak össze, melyben többek között egy hangalapú fájlátviteli rendszert is meg kellett valósítani, de egy egyre nehezedő kódot is meg kellett fejteni.

Emellett egy négy fordulós autóversenyben küzdöttek meg a csapatok, majd országaik erejét is összemérhették. A teljes feladatsor megtalálható a verseny hivatalos honlapján.

A harmadik magyar

Az első helyen a lengyel Rusty (Dabrowski Jacek, Białogrodzki Jakub, Kosowski Adrian) végzett, 5431 pontot megszerezve a maximális 7500-ból. A második a szintén lengyel qwertY lett 5013 ponttal, mindössze 25 ponttal megelőzve a harmadik, magyar Trial Version-t, akik tavaly is a dobogó harmadik fokára állhattak. A legjobb tízbe négy nemzet csapata került be a négy magyar csapat mellé.

Érdekes tény, hogy bár a verseny mindenki előtt nyitva áll korra, foglalkozásra való tekintet nélkül, az élen végzett csapatok nagyobb része végzős, vagy pár éve végzett egyetemista.