Szabolcs
20 °C
35 °C

A héten megmutatják az új Windowst

2003.10.27. 12:22
A Microsoft 2001 októberében dobta piacra a Windows XP operációs rendszert, és azóta nem jelent meg jelentős újítással. Bár a Windows Longhorn néven futó új operációs rendszer megjelenése csak 2-3 év múlva várható, a vállalat a hétfőn kezdődő fejlesztői konferencián valószínűleg számos fontos részletet nyilvánosságra hoz.
Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója szerint a Longhorn nagyobb áttörést fog jelenteni, mint az első Windows, amely először tette lehetővé az IBM-kompatibilis számítógépeken, hogy a felhasználók klikkeléssel is futtathassanak paracsokat. Bill Gates, a vállalat igazgatótanácsának elnöke azt is elárulta, hogy a termék kifejlesztése annyi pénzt emészt fel, amennyiből már fel lehetne lőni egy embert a Holdra.

Kiszivárgó adatok

Klikk a képre!
A Microsoft már bemutatta a Longhorn néhány alkotóelemét, többek között a háromdimenziós grafikára épülő kezelőfelületet, az új biztonsági rendszert és a továbbfejlesztett WinFS fájlrendszert, amely gyorsabb keresést tesz lehetővé.

A Windows-rajongók weboldalain az utóbbi hónapokban néhány Longhornról készült képernyőmentés is megjelent, amelyeket állítólag a Microsoft munkatársai szivárogtattak ki. Érdekes módon a Windows Longhorn most megjelenő 4051-es próbaverziója szintén kiszivárgott, írta a The Register.

A Professional Developers Conference résztvevői a Longhorn újdonságai mellett a Microsoft új szoftverfejlesztő eszközeivel és az SQL Server adatbázis kezelővel is megismerkedhetnek. A konferencián várhatóan hétezer ember fog megjelenni, akiknek a többsége olyan szoftverfejlesztő, aki jelentős szerepet játszik majd a Longhorn életében. A vállalat számára ugyanis kulcsfontosságú, hogy a Longhorn megjelenésekor legyen olyan alkalmazás, amely kihasználja a képességeit.