Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Védtelenebb volt a Mac a pécénél 2007-ben

2007.12.20. 16:20
A Mac operációs rendszerében két hónap alatt foltoztak be annyi hibát, mint a Windows XP-ben és a Vistában összesen egész 2007-ben

Idén sokkal több biztonsági rést kellett befoltozni a Mac operációs rendszerén, mint a Windows XP-n és a Vistán együttvéve - derül ki a ZDnet felméréséből. Azt persze nem tudjuk, hogy mennyi felfedezetlen és kijavítatlan hiba van még a Leopardban és a Windowsokban, de az arányokból az sejthető, hogy a Macek tulajdonosai idén védtelenebbek voltak a netes támadók és kártevők ellen, mint a pécések - feltételezve persze, hogy az összes hivatalos javítócsomagot azonnal feltette mindenki.

A Windows XP idei javítócsomagjaiban összesen 34 biztonsági rés foltozása szerepelt, ezekből 22 volt kritikus szintű, a Securia biztonságtechnikai cég (az ő adatbázisukon alapult a felmérés) skálája szerint vörös kódú hiba. A Vistában 20 hibát fogtak, ebből 13 volt súlyos (ironikus, hogy ezek közül egyet a rendszer védelmére hivatott Windows Defenderben találtak).

A Mac OSX kétéves 10.4-es (Tiger) és idén októberben megjelent 10.5-ös (Leopard) verziójában összesen 243 biztonsági rést falaztak be idén, ezek túlnyomó többsége (234) kritikus hiba volt. Mivel a tanulmány egy kalap alá veszi a kétféle Mac rendszerben talált hibákat, az összehasonlításhoz illik az XP és a Vista adatait is összeadni, de még így is bő ötszörös a különbség.

Hogy mindez azt jelenti-e, hogy az OSX tényleg sokkal lyukasabb a Windowsnál, vagy hogy az Apple programozói ennyivel serényebben javítják a hibákat, mint a microsoftos kollégát, nem tudni - a legvalószínűbb, hogy mindkettő.