Aliz
6 °C
14 °C

Magyarok elpusztítására buzdító román videojáték

2006.07.10. 17:58
"Szeparatista magyarok" megsemmisítésére buzdító világhálós videójáték ügyében indított hivatalból eljárást hétfőn a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), bár a román média nagy port felverő tudósításai miatt a tervezők már finomítottak a virtuális háborút bemutató szövegen.
Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: a parlamentnek alárendelt országos állami intézmény diszkriminációs ügyekkel foglalkozó kollégiuma hétfőn megvizsgálta azt a honlapot, amelyen elérhető a vitatott játék. Az ott olvasható szöveg azonban már finomított változata annak, amely korábban volt olvasható ugyanazon az internetes címen.

Az ügyről a bukaresti Cotidianul és az erdélyi Krónika című napilap is beszámolt. Eszerint az internetes háború résztvevői a játék használatára vonatkozó magyarázó szövegből megtudhatták: "Traian Basescu román államfő néhány lovasszázadnak parancsba adta, hogy semmisítsék meg a magyar szeparatistákat."

'Szánalom nélkül gyilkold a romántól idegen mocskok millióit!'

A játék fantáziadús megalkotóinak a képzeletében a magyarok azért lettek a románok fő ellenségei, mert a forgatókönyv szerint az egyébként 1989-ben elhunyt Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor 1998-ban meghódítja az Egyesült Államokat, tíz évvel később pedig már az egész Földet uralja. Az őt követő Traian Basescu azonban megígéri, hogy meghódítja a csillagrendszert is. Az intergalaktikus háborúban viszont "az egykori Magyar Köztársaság újjászületik egy bolygón, s kinyilvánítja függetlenségét". Emiatt Basescu kiadja a parancsot a magyar szeparatisták megsemmisítésére.

"Szánalom nélkül gyilkold a romántól idegen mocskok millióit!" - áll a magyarázó szövegben. A lapok szerint a temesvári egyetemistákból verbuválódott 2 Bed Design stúdió fejlesztette ki a szoftvert. A Cotidianul megszólaltatta a 21 éves Alexandru Dutát, aki a szoftver egyik ötletgazdája.

'Tízből csak egy fejezet szól a magyarok ellen'

Duta szerint a Románok az űrben nevű számítógépes játék 10 fejezete közül csak egy szól a magyarok elleni háborúról. A diák a tervezők védelme érdekében azzal érvelt, hogy a bevezető szövegben leszögezték: a szoftver kitalálói nem nacionalista érzelműek. Hozzátette: a játék nem diszkriminálhatja a romániai magyarságot, mert "az egészet csak egy jó viccnek szánták".

Asztalos Csaba gazdasági érdekeket sejt a háttérben. A diszkriminináció-ellenes tanács elnöke szerint ugyanis a kitalálók abban reménykedtek, hogy ha magyarokról szól a játék, akkor a virtuális háborúk szerelmesei vélhetően nagyobb élvezettel vesznek részt majd a csatákban, vagyis piacilag eladhatóbb lesz a termék.

Finomítottak a szövegen

A tervezők azokra az előítéletekre alapoztak, amelyekre az erre vonatkozó legutóbbi romániai közvélemény-kutatások is rámutattak. Asztalos emlékeztetett, hogy a románok 80 százaléka jelölte meg a magyarokat a románok legfőbb ellenségeként. Úgy vélte, ilyen körülmények között egyáltalán nem szerencsés, hogy a játék a magyarok megsemmisítésére tesz utalást, hiszen ez csak újabb előítéleteket gerjeszthet, a már létezőket pedig tovább táplálhatja.

A játék tervezői annyit már finomítottak a szövegen, hogy a "szeparatista" jelzőt törölték, de továbbra is a magyarok jelentik a célpontot. Asztalos Csaba viszont arról szeretné meggyőzni őket, hogy alapvetően módosítsák eredeti elképzelésüket és a magyarokra való utalás teljes megszüntetésével dobják piacra terméküket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?