Szilárda
-4 °C
3 °C

Mégis bukás a Vista

2007.10.10. 07:10
Egy felmérés szerint csak minden háromszázadik vállalati számítógépen van Vista, az üzleti felhasználók egyszerűen nem váltottak, és maradtak az XP-nél. Az otthoni júzereknek jobban tetszik az új szoftver.

Pedig a Microsoft mindent megtett. Amikor öt év után először adott ki teljesen új operációs rendszert a cég, azt elsőszőr csak a vállalati felhasználóknak tette elérhetővé. Hiányzott is a szoftverből egy rakás olyan funkció, amit az átlagos júzerek esetleg igényeltek volna, így a 2007 januári általános startig például nem támogatta az operációs rendszer a Microsoft mp3-lejátszóját, a Zune-t.

Nehéz átállás

A redmondi cég bízott abban, hogy a Vista hamar elterjed a vállalatoknál, de az már a tavaly novemberi startnál látszott, hogy nem lesz ez olyan sétagalopp, ahogy azt a gyártó képzeli. A cégek a kezdet kezdete óta nem értették, miért lenne érdekük váltani: a Vista ugyan biztonságosabb, mint az XP, de mégsem eléggé, tehát kell mellé valamilyen védelem, akkor meg szinte mindegy, hogy melyiket választja az ember. Több vállalat sokallta az átállás költségeit, nem értették, mi okuk lenne milliókat beleölniük a hardverek és szoftverek fejlesztésébe, ha azért cserébe nem kapnak érezhető változást. Nem segítettek sokat a kezdetben gyakran jelentkező kompatibilitási problémák sem: az üzleti partnerek úgy döntöttek, először alaposan letesztelik saját rendszerüket a Vista alatt, mielőtt döntenének az átállásról.

A legújabb felmérés szerint a cégek nemcsak fenyegetőztek, tényleg megmaradtak az XP-nél. Az informatikai biztonsággal foglalkozó Sunbelt monitorozta a CounterSpy vállalati szoftver weboldalát látogat gépeket, és arra a megállapításra jutott, hogy az esetek 83 százalékában XP-t használtak a másik oldalon a cégek. A Windows 2000-nek 15 százalékos volt a részesedése, a Server 2003-nak 1,83 százalék jutott, míg a Vistának a jelentéktelen 0,32 százalékkal kellett beérnie: ez több, de csak alig, mint a Windows 98 0,03 százaléka, pedig azt köztudottan szinte senki sem használja a vállalati szektorban.

Az otthoni felhasználóknál már jobban szerepelt az új operációs rendszer. Ebben a mérésben is az XP lett az első 84 százalékkal, második a Vista 9,4-gyel, harmadik a Windows 2000, 3,6 százalékkal, míg a Server 2003-nak és a 98-nak csak 1,5 százalék jutott.

A jelek szerint a Vista csak akkor terjed majd el a vállalati szektorban, amikor sor kerül a gépek cseréjére: az új hardverrel várhatóan megérkezik az új operációs rendszer is, de az átállás éveket is igénybe vehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!