Megöli a gépet a Pro Libertate

2006.04.07. 16:26
Csütörtök 11 órától ingyen letölthető a Pro Libertate. Az 1848 című stratégiai program második része elvarázsol valamit a gépen, amitől eldőlnek a karakterek, élvezhetetlenné válik például az Index. Egyelőre nem segített rajtunk a fejlesztő.

Még csak egy napja, hogy megjelent az Oktatásügyi Minisztérium támogatásával ingyen letölthető Pro Libertate, máris komolyabb gondokat okozott, mint azt képesek vagyunk elviselni. A Rákóczi-szabadságharc idején játszódó stratégiai program nyúzása ezekben a percekben is tart, a hosszabb játékteszt rövidesen megjelenik az Indexen.

A baj

#alt# Amellett azonban nem tudunk szó nélkül elmenni, hogy a program tönkretette számítógépeinket. De legalábbis csökkentette a felhasználói élményt.

Egyik kollégánknak már a telepítés közben gyanús volt, hogy a játék feltűnően sok karakterkészletet pakol fel, ő viszont már tudta, hogy mire figyeljen: direkt azért kértük meg az installálásra, hogy kiderüljön, az ő felhasználói élményét is elrontja-e a Pro Libertate. Nem húzzuk tovább: elrontotta.

A probléma elég egyszerű: ha kilépünk a játékból, és elindítunk egy böngészőt, a szövegek dőlt betűvel jelennek meg. Ugyanezt tapasztaljuk, ha Outlookot használunk, eldől a világ. De az élet nem annyira egyszerű, hogy minden elferdüljön, az Index.hu, a Google vagy a CNN weboldalán jelentkezik a probléma, de a News.com-on például már nem. Az említett oldalakon is csak ott dőlt a szöveg, ahol nincs plusz információ: a vastagított betűtípus például hibátlan. A leveleknél érthetetlen, hogy mi alapján borogat a Pro Libertate, hiszen néha helyesen, máskor ferdén jelennek meg a szövegek.

Fertőző

Miután három ember gépén ugyanazok a tünetek jelentkeztek, megpróbáltuk helyrehozni a dolgot, de tétova kísérleteink kudarccal végződtek.

Felhívtuk a supportot, azt az alakulatot, amelyik ilyenkor segít rajtunk. Átvették a számítógép feletti uralmat, és a város másik részéről irányították a kurzort, írták be a szövegeket a parancssorba, mi pedig a monitor előtt ülve próbáltuk kitalálni a technikus következő gondolatát.

Semmi sem segít

Először a területi beállítások menüpont alatt próbálkozott a szakember, kattintás az advanced fülre, nyelvi beállítások, részletek, bizonytalan egérmozdulatok, pár kattintás, de nem történt semmi. Utána következett a böngésző abuzálása, minden alapbeállításra, de ahogy arra számítani lehetett, ez sem segített. Ezután arctalan segítőnk spyware-re kezdett gyanakodni, feltelepített egy antispyware-t, ami rendesen le is szedte egymás után a sok kémszoftvert, de a betűk csak dőltek maradtak. A szakember végső elkeseredésében a karakterkódoláshoz nyúlt, eredmény nélkül.

Közben felvettük a kapcsolatot egy microsoftos szoftverfejlesztővel, Moldova Györggyel. Elmondta, találkozott már hasonlóval, életében egyszer. Moldova szerint a Pro Libertate saját fontkészletét telepítette a gépre, ami nem is lenne baj, de valószínűleg a névazonosság miatt felülírt pár állományt. Azokat az állományokat, amiket a böngészők is használnak, csakhogy a játék igényei szűkösebbek, így elképzelhető, hogy csak a dőlt betűs karaktereket pakolta fel, a hagyományosokat nem. Moldova György szerint a megoldás egyszerű, csak át kell másolni egy szűz gépről a karakterkészletet, és felül kell írni a korábban felülírt fájlokat.

Közös megoldás

Közben a support Moldovától és tőlünk teljesen függetlenül ugyanerre a megoldásra jutott, de a helyzet már olymértékben eszkalálódott, hogy testi valójukban is megjelentek a szerkesztőségben. A karakterkészlet átmásolása egyszerű feladatnak tűnik, de nem az, ugyanis azokat folyamatosan használja az operációs rendszer, így a merevlemezt át kellett kötni egy másik gépbe. A donortest saját vincsesztere felpörgött, és pillanatok alatt átmásoltuk az alig húsz megabájtos alap-karakterkészletet.

Aztán: megint semmi. Elindult a gép, és maradt minden ferde. A kiérkezett szakember vad kattintgatásba kezdett, újra megnyitotta a böngészőt, és legnagyobb megdöbbenésünkre a betűk pontosan jelentek meg.

Mit csináltál? – kérdeztük.

Nem tudom, csak össze-vissza kattintgattam, válaszolta.

Újra a padlón

Vadul nyitogattuk egymás után a weboldalakat, de csalódnunk kellett: az Index.hu-t leszámítva minden dőlt betűs maradt. Aztán frissítettük a saját oldalunkat, és újra elborult minden. A szakember a Windows újrainstallálását javasolta. A játék készítői egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.

Csak egy tanács: amíg nem derül ki a megoldás, nehogy telepítsék a programot! Kivéve, ha minden vágyuk, hogy bedöntve nézzék a világot.

Megoldás?
Egy olvasónk szerint egyszerű a megoldás: szerezni kell arial open type betűkészletet valahonnan, és telepíteni a beteg gépre, a meglévő helyére. Titokzatos szakértőnk szerint ez megoldja a problémát, de a játékban furcsán jelennek majd meg az ő és ű karakterek. És még azt is írta, hogy nem kell újratelepíteni, basszus. Még számtalan verzió érkezett a javításra, amint tudjuk, ellenőrizzük ezeket, és a játéktesztben közzétesszük a legjobb megoldást.


  • Hírek
  • Bankszámla