Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Aktívhabos másolásvédelem

2001.02.05. 17:03
A Microsoft új, a korábbinál biztonságosabb szoftvervédelemmel állt elő. Az eljárás neve aktiválás: a felhasználó a szoftver telepítése után csak akkor használhatja azt, ha a Microsoft ügyfélszolgálatánál aktiválja a terméket. Az új módszer drasztikusabban csökkentheti a jogosulatlan szoftverhasználatot, mint a közutálatnak övendő szoftverrazziák.
A cég sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a szoftver a gépről gyűjtött információk segítségével egy karaktersort állít elő, amit e-mailben kell elküldeni vagy telefonon bemondani a Microsoft ügyfélszolgálatának. Erre a szorgos ügyfélszolgálatisok generálnak egy kódot, melynek begépelésével a program megőrzi teljes funkcionalitását. Az aktiválás előtti türelmi idő a most megjelenő Office esetében 50 indítás, míg a Windowsnál 30 nap lesz. Ennek leteltével csökken a használható opciók száma - például nem lehet elmenteni dokumentumokat -, ám a fejlesztők ügyeltek arra, hogy adatok akkor se vesszenek el, ha a termék nincs aktiválva.

A termékaktiválástól a Microsoft azt reméli, hogy csökken a jogosulatlanul felhasznált másolt szoftverek piaca. Emellett azonban a felhasználók személyes adatai biztonságban maradnak, hiszen az aktiváláshoz csupán a kódra és az országra van szükség, állítja a Microsoft. A személyes adatokra nincs szükség, de önként bárki megadhatja. A sajtótájékoztató egyes résztvevői mégis kizárólag nyilvános telefonból lennének hajlandóak aktiválni, és csak ,,én egy Microsoft Office felhasználó vagyok" név bemondásával.

Egyre keményebb

A hardver paramétereiből is generált kulcs sajnos nem túlságosan felhasználóbarát, hiszen például egy processzorcsere után kezdhetjük újra az aktiválást. Bár csak a főbb részek cseréje mellett van erre szükség, nem derült ki hogy pontosan, mit is kell kicserélni a gépben ahhoz, hogy előugorjon a ,,Termékaktiválás Varázsló". Ez felvetett egy másik igen érdekes problémát is, miszerint elvben elképzelhető, hogy egy szoftvert több gépre is feltelepítenek és aktiválnak is. Az illetékes szerint ez valóban elképzelhető, de az ügyfélszolgálat megtagadhatja a kód kiadását, amennyiben túl sok kérés érkezik rá. Ezek szerint valahol valaki mégis nyilvántartja, mit és hányszor installáltak.

A nagyobb cégeknek segítség lehet, hogy a megvásárolt szoftverhez kaphatnak egységes kódot, így nem kell minden egyes gépen külön mindent aktiválgatni, természetesen a kód is bizonyos számú telepítésre jogosít fel. Az előre telepített (OEM) szoftverek esetében a felhasználók már aktivált szoftvert kapnak az előzetes tervek szerint, az aktiválás főleg a kiskereskedelmi szoftvereket fogja érinteni. Az aktiválás, mint a fő másolásvédelem idén debütál hivatalosan, de Brazíliában már kipróbálták, sőt az Egyesült Államokban és Kanadában is működik. Világszinten az Office legújabb kiadásával fog megjelenni idén májusban.

Számmisztika

A sajtótájékoztatón többek között felmerült az is, mi történik ha valaki egy jól elkészített generátorprogrammal megcsinálja a saját aktiváló kódját, illetve mi van akkor, ha valaki másolt szoftvert aktiváltat. Utóbbi esetben, mint kiderült, az eredeti szoftver birtokosa hoppon maradhat, mivel ha a csúnya tolvaj bácsi megelőzi az aktiválásban, akkor az ügyfélszolgálat számára már nem engedélyezi a program használatát. A másik kellemetlen és támadható pontja az eljárásnak a számgenerálás, mivel ehhez meg kell adni néhány adatot a gépről, illetve a vásárolt szoftver azonosítóját is be kell írni. A Microsoft kényelmesen visszafejtheti a kódot, és megtudhat ezt-azt gépünkről.

A Microsoft már most felkészül a várható rohamra. A cég egyrészt létszámbővítéssel válaszol a vásárlók hadainak, másrészt pedig a dolgozók továbbképzésére törekszik. Ha minden az előzetes tervek szerint halad, az ügyfélszolgálatok állják majd a sarat, ha valaki mindenáron aktiváltatni akarja szoftverét.