Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Meglepő videó a Firefox utódáról

2008.08.07. 07:38
A világszerte népszerű Firefox fejlesztői a Windows Vista látványvilágát próbálják átültetni az Aurora nevű új böngészőjükbe.

A Mozilla Labs arra bátorítja a fejlesztőket, hogy legvadabb ötleteik felhasználásával próbálják összebuherálni a jövő böngészőjét, a Firefox leendő utódját. A Mozilla számára különösen fontos a dizájnerek bevonása, akik általában nem vesznek részt nyílt forráskódú projektekben. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően született meg az Aurora böngésző, amelyben rendkívül fejlett, vagy legalábbis látványos módon lehet adatokat kezelni.

A webről lerántott információk – például az időjárás-jelentések – egyszerűen áthúzhatóak az operációs rendszer asztalára, és dinamikusan átalakíthatóak. A böngésző bemutató videójában két, más irodában dolgozó ember vet össze esőjelentéseket. A lent látható demóban az Alan nevű férfi meghívja Jillt, hogy csatlakozzon hozzá egy időjárással foglalkozó szájton, és mindketten kiemelik a szájton az általuk fontosnak tartott információkat.

Jill belép egy látványos, háromdimenziós könyvjelzőkezelő rendszerbe is, ahol a kapcsolódó weboldalak csoportosítva vannak. A nemrég megnyitott oldalak a kijelző előterében láthatók, és minél hosszabb ideig állnak passzívan, annál hátrább kerülnek. Természetesen külön csoportban vannak az időjárással, a sporttal és a szórakozással kapcsolatos információk. Az egérkurzor helyét átveszi egy apró kis operátor, amelynek különféle parancsok adhatók, ezzel lehet például kimásolni egy webodalról az adatokat, és átültetni egy másik weboldalra, ha a két adatsort szeretnénk összehasonlítani. A demóban Jill ilyen összehasonlítással próbálja elmagyarázni Alannek, hogy nem lesz sok eső.

Érdekes módon a böngészőben jelenik meg mindaz, ami hagyományosan inkább az operációs rendszerhez tartozik, eszerint a jövőben a böngésző lesz a fő platform. A bemutatón az látszik, hogy az Aurora legalábbis látványban már utolérte a Windows Vistát, kíváncsiak vagyunk, hogy egy ilyen összetett rendszert milyen hardveren lehet majd futtatni.