Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Mosolyelemző repterekre és marketingeseknek

2007.11.02. 11:19
Egy tokiói kiállításon az emberi mosolyt felismerő és osztályozó szoftvert mutattak be. Tetszett a közönségnek: a jelenlévők egymással versengve igyekeztek minél szebben mosolyogni. A technológia a fejlesztő cég „arc-feldolgozó” szoftver-családjának része.

Az Omron Corporation Okao Vision-je jelenlegi állapotában nemcsak megtalálja az emberi arcokat egy képen, hanem meg tudja állapítani az adott személyek nemét és hozzávetőleges korát is, miközben adatbázisában kutatva próbálja azonosítani az illetőket. Ehhez képest a „mosoly-szoftver” komoly, már-már forradalminak nevezhető előrelépést jelent: a cég első kalandozása a tekintet-detektálás és elemzés világába amellett, hogy alapvetően megváltoztathatja az ember-számítógép interakciót, az emberek közötti kapcsolatokra szintén hatással lehet.

Marketinges, egészségügyi és biztonsági alkalmazások

Egyelőre még nem tudni, hogy az Omron kereskedelmi forgalomba szánja új szoftverét, vagy sem. James Seddon, a cég szóvivője szerint digitális kamerákba integrálva, könnyebben örökíthetnénk meg mosolygó embertársainkat. Legújabb fényképezőgépeiben a Sony egyébként már használ egy hasonló technológiát, mely abban segít, hogy a legjobb pillanatban készüljön a kép.

Az Omron szoftvert különböző területeken hasznosíthatnák. A marketingben a fogyasztók reakcióit értékelné ki. Hirdetési kampányok során szintén számítanának rá. Az ügyfélszolgálatban dolgozókat is segítené abban, hogy viselkedésük megfeleljen az udvariassági formulákra hagyományosan sokat adó szigetországi elvárásoknak.

„Ha jobban belelátunk az emberekbe, jobban ki tudjuk őket szolgálni” – jelentette ki a szoftverrel kapcsolatban Joseph Atick, a biztonságialkalmazás-célú azonosító technológiákon dolgozó stamfordi L-1 Identity Solutions kutatója.

Az Omron fejlesztést szintén felhasználhatnák biztonsági célokra. Más kérdés, hogy egy-egy repülőtéri útlevél-ellenőrzésnél az ideges, bizonytalan tekintet nem feltétlenül árulkodó jel, és nem kell terroristát keresni minden zaklatott ábrázat mögött.

Az egészségügy ugyancsak érdekes alkalmazási területnek tűnik: a szoftver segítségével könnyebb lenne idegi, mentális alapú betegségben szenvedők, autisták állapotát monitorozni, kiértékelni. Folyamatos valósidejű elemzéseket adna róluk: mikor túl depressziósak, mikor nem, és így tovább.

Mosolytípusok, érzelemdetektálás

A mosolyt a jellemző arcjegyek alapján detektálja: táguló szemek, szem és száj körüli ráncok, nyíló száj, stb. „Erősségét” egy algoritmus dolgozza fel, majd százas skálán értékeli. Gyors: Pentium 4-es 3,2 gigahertzes PC-t használva, a valósidőben végzett elemzés mindössze negyvennégy másodpercig tart. Már hatvan pixeles képeken is működik.

Gépi tanulással trenírozták. Tízezernél több tekinteten – spontán és erőltetett mosolyok mellett bonyolultabb arckifejezéseken – kellett átrágnia magát ahhoz, hogy értékelhessen, és a siker reményében kipróbálják.

Az Okao Vision arcfelismerő komponense világos és sötét mintákat kiértékelve állapítja meg, hogy van arc a képen, vagy nincs. Mivel az egész a kontraszton alapul, a rendszer még a gyengébb fényviszonyok mellett készített fotókkal is boldogul. A kétdimenziós változatra az elemzés szempontjából sokkal könnyebben kezelhető háromdimenzióst másolnak, ami azt jelenti, hogy a feladatot még akkor is képes elvégezni, ha a fényképalany elfordította a fejét, vagy a kamera helyett másfelé nézett.

A mosolyelemzés természetesen nem végcél, hanem „csak” egy újabb lépés az Omron nagyszabású arc-projektjében. Idővel az arcmozgások bonyolult összjátékaként kialakuló érzelem-megnyilvánulásokat – félelmet, undort, csalódottságot, tanácstalanságot, tébolyt, stb. – szeretnék rendszerükkel detektáltatni. De egyelőre még a mosollyal sem végez teljesen hibátlan munkát. Különösen olyan esetekben nem, amikor egy mosolyra különböző érzelemtípusokat fotóznak, és úgy kell megítélnie, hogy az illető éppen dühös, érdeklődő vagy apatikus.