Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legyél te is zeneszerző

2008.04.13. 00:34
Sokan dudorásznak a zuhany alatt, vagy a kocsiban ülve, de kevesen képesek arra, hogy szerzeményeikhez hangszeres kíséretet is írjanak. A Microsoft új programja segítségével minden önjelölt énekes zenekarral is előadhatja slágereit.

Ahhoz, hogy egy dallamot zenekarra hangszereljen valaki bizonyos zenei ismeretek elengedhetetlenül szükségesek. Általában le kell kottázni a dallammenetet, valamint a különböző hangfekvések harmóniáiról, a hangszerek speciális hangzási tulajdonságairól is kellő tudással kell rendelkeznie annak, aki túl kíván lépni a fürdőszobai dudorászás keretein.

A Washingotni Egyetem és Microsoft kutatói egy olyan alkalmazást készítettek, mely ezeket a bonyolult folyamatokat próbálja meg automatizálni. MySong-nak nevezett szoftverük használatához csupán fel kell énekelni az általunk kitalált dallamot, és a program legenerálja a megfelelő zongorakíséretet. A kezelői felületen beállíthatjuk, hogy dúr illetve moll hangnemben kívánjuk a hangszerelést, amit a fejlesztők a zenei ismeretekkel nem rendelkező felhasználók kedvéért "vidámság faktornak" neveztek el. Azt is változtathatjuk, hogy a kíséret mennyire legyen konvencionális, illetve improvizatív, ez utóbbi tényezőnek a gyengébbek kedvéért a "jazz faktor" nevet adták.

A MySong különlegessége, hogy a kíséretet intelligens algoritmusokkal generálják. A program több száz dallamot és a hozzájuk írt kíséretet tanult meg és ezek alapján elemzi és hozza létre a beállítások mentén a legmegfelelőbb harmónia menetet.

Jelenleg csak olyan alkalmazásokhoz lehet hozzáférni, melyek néhány előre megírt hangszerelés közül választják ki az énekhez legjobban passzoló kíséretet. A Microsoft kutatói használhatósági vizsgálatukban tizenhárom felhasználóval elemezték a szoftver által megírt számokat. Arra kérték őket, hogy öt-öt dallamot énekeljenek fel. Ezeket a dallamokat profi zenészekkel illetve a hasonló szoftverekkel hangszerelték, majd a felhasználóknak értékeltették az így elkészült dalokat. A konkurens alkalmazások szerepeltek a leggyengébben, a MySong dalait pedig majdnem olyan jónak tartották mint a zenészek szerzeményeit. A szoftver fejlesztése egyelőre kísérleti fázisban van, de valószínűleg hamarosan piaci alkalmazásként is kipróbálhatják az önjelölt zeneszerzők.