Emília
18 °C
26 °C

Legyél te is zeneszerző

2008.04.13. 00:34
Sokan dudorásznak a zuhany alatt, vagy a kocsiban ülve, de kevesen képesek arra, hogy szerzeményeikhez hangszeres kíséretet is írjanak. A Microsoft új programja segítségével minden önjelölt énekes zenekarral is előadhatja slágereit.

Ahhoz, hogy egy dallamot zenekarra hangszereljen valaki bizonyos zenei ismeretek elengedhetetlenül szükségesek. Általában le kell kottázni a dallammenetet, valamint a különböző hangfekvések harmóniáiról, a hangszerek speciális hangzási tulajdonságairól is kellő tudással kell rendelkeznie annak, aki túl kíván lépni a fürdőszobai dudorászás keretein.

A Washingotni Egyetem és Microsoft kutatói egy olyan alkalmazást készítettek, mely ezeket a bonyolult folyamatokat próbálja meg automatizálni. MySong-nak nevezett szoftverük használatához csupán fel kell énekelni az általunk kitalált dallamot, és a program legenerálja a megfelelő zongorakíséretet. A kezelői felületen beállíthatjuk, hogy dúr illetve moll hangnemben kívánjuk a hangszerelést, amit a fejlesztők a zenei ismeretekkel nem rendelkező felhasználók kedvéért "vidámság faktornak" neveztek el. Azt is változtathatjuk, hogy a kíséret mennyire legyen konvencionális, illetve improvizatív, ez utóbbi tényezőnek a gyengébbek kedvéért a "jazz faktor" nevet adták.

A MySong különlegessége, hogy a kíséretet intelligens algoritmusokkal generálják. A program több száz dallamot és a hozzájuk írt kíséretet tanult meg és ezek alapján elemzi és hozza létre a beállítások mentén a legmegfelelőbb harmónia menetet.

Jelenleg csak olyan alkalmazásokhoz lehet hozzáférni, melyek néhány előre megírt hangszerelés közül választják ki az énekhez legjobban passzoló kíséretet. A Microsoft kutatói használhatósági vizsgálatukban tizenhárom felhasználóval elemezték a szoftver által megírt számokat. Arra kérték őket, hogy öt-öt dallamot énekeljenek fel. Ezeket a dallamokat profi zenészekkel illetve a hasonló szoftverekkel hangszerelték, majd a felhasználóknak értékeltették az így elkészült dalokat. A konkurens alkalmazások szerepeltek a leggyengébben, a MySong dalait pedig majdnem olyan jónak tartották mint a zenészek szerzeményeit. A szoftver fejlesztése egyelőre kísérleti fázisban van, de valószínűleg hamarosan piaci alkalmazásként is kipróbálhatják az önjelölt zeneszerzők.