A letiltott Napster használók visszavágnak

2000.05.17. 14:19
Azok a Napster felhasználók, akiket a Metallica vádjára, miszerint illegális MP3 fáljokat birtokolnak, rövid úton kizártak a zenei adatbázis használatából, panaszt emeltek az internetes börzét üzemeltető cégnél. Sokak például nem veszik jónéven, hogy ha a letiltott accountjukkal akarnak bejelentkezni, a program egy ,,szoftverfrissítést" tölt le, és csak utána tagadja meg a rendszer a belépést.
Metallica énekese akcióban
A Napster szerint a panasszal élő Metallicának semmilyen személyes információt nem adtak ki a szolgáltatásban regisztrált felhasználókról. Aki a több mint 300 ezer letiltott felhasználó közül úgy érzi, hogy ok nélkül tiltották le a nickjét, megkeresheti a Napstert.

A bétaváltozat törlése

Néhányan megkísérelték letörölni a Napster program 6-os számú bétaváltozatát, és egy régebbi változattal bejelentkezve megkerülni a letiltást. A kitartó próbálkozók arra jutottak, hogy a registry megtisztítása segíthet, és akkor a frissen telepített Napster 5b akár a régi néven is képes bejelentkezni. De ha valaki egy új nicket hoz létre, teljesen tiszta lappal indulhat. A lényeg, hogy előtte eltűnjön mindenhonnan a gépet egyértelműen azonosító karaktersor (GUIN - Global-Unique-Number)

A Cnet híre szerint 30 ezer Napster felhasználó tett már eddig panaszt a letiltás ellen. A zenekar ezzel szemben azt állítja, hogy náluk eddig csak 17 ezren jelentkeztek. Ezek a felhasználók a visszajelzéssel azt jelentik ki, hogy ha arra kerül sor, eskü alatt fogják vallani, nem követtek el jogsértést. Az amerikai szövetségi jogszabályok szerint a Metallicának most egyenként be kellene perelnie ezeket az embereket, vagy pedig 10 nap után a Napster visszaállíthatja számukra a szolgáltatást. Mondani sem kell, az első megoldás a zenekar számára pénzügyi katasztrófát és súlyos népszerűségvesztést jelentene.

A Napstert nem minden művész támadja
A Metallica imidzsét megtépázó történet a jogi kérdéseken túl, más területen is újabb fejleményeket hoz. Egy Cryptic nevet viselő felhasználó mutatta meg például először egy hírcsoportban, hogyan is kell a letiltást megkerülni (lásd a keretes anyagot). Ezért persze azonnal hősnek kiáltották ki az üldözött Metallica rajongók. A történetet a humoros oldalán megragadó próbálkozások is ismertek:

Hasonló lista összeeszkábálásán fáradozik a rapper Dr. Dre. A művész szerdán kívánja átadni annak a mintegy 200 ezer Napster felhasználónak a listáját, akik megítélése szerint az ő repertoárjából származó szerzői jogvédett dalokkal kereskedtek. Várható, hogy a Metallica esethez hasonlóan Dr. Dre is kérni fogja a Napstertől a jogsértő felhasználók letiltását.

A történet humorosan, animálva

A történetet a humoros oldalán megragadó próbálkozások is ismertek. A Metallica láthatólag nem számolt azzal, hogy a Napster mellett kiáll nagy hatalmú a sérelmeket soha el nem felejtő szövetségese, a hálórágók közössége. Néhány napon belül megjelent egy flash animáció, amely a Metallica énekesét, James Hetfield pénzéhes, korlátolt majomnak ábrázolja.

Az MP3-ról szóló vitát az animáció gyorsan és közérthetően értelmezi: "Money good, T-Shirts good, Napster baaad". Ezt a jelszót hajtogatja James Hetfield énekes, egy túldimenzionált gorilla képében. Lars Ulrich dobos ezalatt pénzeszsákok tetején ugrál, és meglehetősen erős nyelvezettel fenyegeti a Napster használókat. Az animáció annyira keresett volt, hogy a készítő cég, a Camp Chaos szervere néhányszor már összeomlott.

"Napster-Baaad"

Tulajdonképpen arra is nyílna technikai lehetőség, hogy a kérdéses számokat egyszerűen kivegyék a központi adatbázisban a kereshető dalok közül. A vita inkább egy ilyen lépés jogi megalapozottsága körül van. Az amerikai törvények szerint ugyanis csak olyan technológiát lehet megtiltani, amely elsődlegesen bűnös célokra használnak. A Napster pedig elsődlegesen adatok -és nem feltétlenül illegális adatok - cseréjére szolgál.

Magát az MP3 jelenséget és a Napstert nem minden művész támadja. A Public Enemy részéről Chuck D. többször támogatásáról biztosította az internetes technikát. A New York Times-nak legutóbb adott nyilatkozatában kifejtette: a Napsterhez hasonló cégek arra inspirálják a rajongókat, hogy újabb zenéket is megvegyenek. Szerinte azonban a Napster fenyegetése vagy beperlése csak arra jó, hogy a rajongók kiábránduljanak a kedvenc előadójukból, vagy zenekarukból.  • Hírek
  • Megtakarítás