Fontolva haladás

2000.04.06. 21:12
Óvatos becsléssel is legalább egy év késéssel jelent meg a Netscape új böngészője, amikor a júzerek már csak elvi alapon vagy kényszerűségből tartottak ki a 4.7-es verzió használata mellett. Újításaival elsősorban a sebességre, a szabványokra és a Netscape-közösség összerántására fókuszál, a forradalmi megoldásokat meghagyja a Che Guevara fanoknak. Bár minden fontosabb platformra egyszerre jött ki az első bétaverzió, az AOL célja nyilvánvalóan nem a piac rövidtávú visszahódítása, hanem egy mindenféle internetes készüléken jól alkalmazható böngésző megalapozása.

Feltámadott hamvaiból a Netscape
A böngészőháborúnak jó ideje vége, az Internet Explorer a Macintosh és Windows júzerek bő kétharmadának monitorján figyel és küldi az adatokat a központi marketingeseknek. A szoftvermultival közelharcba keveredett Netscape felfelé ívelő csillaga megrekedni látszott a légüres térben, mint a MIR-űrhajósok szkafanderében a lábszag.

Miután az AOL 1998 elején jó szándékkal felvásárolta a Microsofttal küzdő céget, radikális átszervezésbe fogott. Az internetszolgáltató részlegeként beolvadó céget sorra hagyták el helyüket nem találó kulcsemberek, az új böngésző szabad forrású motorja pedig egyre lassabb ütemben készült. Az 5-ös Internet Explorer végül megadta a kegyelemdöfést, akinek a platform engedte, átállt a gyorsabb és az időközben megjelent webes szabványokat is támogató böngészőre.

Aztán a hamvaiból váratlanul feltámadott a Netscape 6.0 első bétaverziója (Preview Release magyarul). Telepítéskor kevésbé felhasználóbarát arcot mutat, mint egyébként, de ha ezzel sikerül megszenvedni, nagy baj már nem történhet. A mindössze 200K-s telepítő a böngésző egyes elemeit a legváltozatosabb helyekről szedi össze, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy egy megszakadt letöltés folytatódjon. A szoftver ismertetőjében az AOL nem rest részletesen kivesézni, hány megabyte-tal kevesebb, mint az Internet Explorer hasonló beállításokkal, ami olyan, mintha színe alapján választanánk aknavetőt. Pozitívuma, hogy a feleslegesnek tartott komponensekkel nem terheli a sávszélességet, ha viszont mégis szükség lenne később valamire, akkor neki lehet ugrani az egésznek újból.

Menü mindenhol
Az újdonságok közül elsőre a képernyő bal negyedét elfoglaló Sidebar jobbára kereső és a megboldogult push-típusú channel menüsor utóda. Alapbeállításként híreket és egyéb hasznos infókat futhatunk át vele, és a kereső találatai is itt állnak össze csupasz linkek felsorolásaként. Ez utóbbi fantasztikusan praktikus megoldás, pont annyira, mint az Internet Explorer 5-ben, hiányát ideje volt már bepótolni.

Ennél lényegesebb, hogy foszlánya sem maradt a régi böngészőmotornak, ami a 2-es verzió óta keserítette az internetezők életét. A szabad forráskódú, azaz máshol is felhasználható Gecko motor az Explorerhez hasonlóan valósidőben jeleníti meg a táblázatgazdag HTML-oldalakat is. Az oldalak közötti navigáció végre használhatóvá vált az előre és hátra gombok segítségével. Sőt, az új engine 100%-osan támogatja a HTML 4.0 és a CSS szabványokat, azaz már csak a régi böngészők kihalását kell meggyorsítani a webszerkesztő embereknek, hogy ne kelljen többé X verzióban elkészíteni egy site-ot.

A Netscape 6 felülete XML-alapokon készült, azaz bárki saját képmására szabhajta, ha birtokában van a XUL kiterjesztésű file-ok szerkesztésének tudománya. Az egyszerűség kedvéért nevezhetnénk skineknek is ezeket a felületeket, de itt többről van szó. A gombokat ide-oda rakosgatni jó dolog, de komplett menüpontok eltüntetése eddig csak Rodolfó-készlet alkalmazásával volt lehetséges. Készakaró felhasználók természetesen előregyártott skinek közül válogathatnak majd a végleges szoftver megjelenésekor.

A menüpontok között a Tasks alatt búvik meg a Cookie Manager, amivel hatékonyan válogatható a júzerre zúdított töménytelen azonosító közül az arra érdemes. A Netscape az Internet Explorerhez hasonlatosan el tudja raktározni a webes jelszavakat, a Password Manager ezen felül egy központi jelszóval végi a kódolva tárolt passwordöket, hogy gonosz scriptek azokat ne tudják kinyerni a böngészőből. A jelszavak kódolása azonban majd csak a végleges verzióban lesz élesítve.

A Netscape Mail lenyomja az Outlookot
A Netscape 6-os levelezőszoftvere annyi év után végre képes több emailcímet lekezelni. Az ismert levelezőszoftverek csúcsteljesítményeként magasló Outlook Express 5-ös verzióját is sikerül lenyomnia, mert amíg a konkurencia alapértelmezésben minden felhasználó emiljeit egy folderbe gányolja, a Netscape Mail júzerenként ad önálló folderstruktúrát. Az AOL-nak hála, az új Netscape-be belegyúrták a Netcenter és az AOL Instant Messengerének lelkét is, amelyek felhasználóival immáron mezei email segítségével lehet kommunikálni.

A Netscape 6 menüsorai alul-felül dúskálnak a Netcenter linkekben és a szerzők által hasznosnak ítélt közösségformáló, webmail, homepage-készítés és online naptár helyek érhetőek el egy kattintással.

Összességében jól látható a fejlődés iránya, csakhát ugye a Preview Release 1 még csak az út kezdetét jelzi. Egyelőre még nem túl üzembiztos, Windows 98 alatt kisebb szellőkre elszáll a böngésző, nagy előszeretettel indul fagyással, két kézzel kapaszkodik a vincseszterbe. Az NT-s környezetet jobban viseli, Windows 2000 alatt csak speciális kombóval lehet kizökkenteni ritmusából.

A Netscape a végleges verziót csak év végére ígéri, addigra pedig a Microsoft jó eséllyel emelheti át az ötletesebb megoldásokat saját böngészőjébe.  • Tippek
  • Biztosítás