Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Hackerek keresik a halott archivista jelszavát

2002.06.06. 13:12
A Norvég Nemzeti Nyelvi- és Kulturális Központ igazgatója hackereket kért fel, hogy törjenek be az intézet egyik jelszóval védett adatbázisába. Az egyetlen ember ugyanis, aki ismerte a jelszót, az archívum készítője volt, de ő évekkel ezelőtt meghalt. A felhívásra jelentkező segítőkész hackerek abban reménykednek, hogy az adatbázist építő technikus nem volt biztonság-megszállott, és valami kézenfekvő jelszót választott.
A Norvég Nemzeti Nyelvi- és Kulturális Központ 2000-ben 11,00 darab nyelvészeti könyvet szerzett be. De a kapcsolódó digitális katalógust nem tudják használni, mivel az egyetlen ember, aki ismerte a jelszót, néhány éve meghalt - írta a New Scientist. A központ vezetője, Ottar Grepstad szerint adatbázis újbóli felépítése egy ember egész éves folyamatos munkáját igényelné. Grepstad ezért kedden egy országos rádióban felhívást tett közzé, melyben hackerek segítségét kérte a probléma megoldásához.

Segítőkész hackerek

Egy szóvivő azt mondta, hogy a felhívásra eddig nyolcvanan jelentkeztek, többen, mint amennyire számítottak, és sokan ingyen is vállalnák a feladatot. Az elhunyt technikus egy személyes ismerőse is felajánlotta a segítségét. A központ munkatársai egyelőre keresik a legmegfelelőbb embert.

A segítőkész hackerek abban reménykednek, hogy az adatbázist építő technikus nem volt biztonság-megszállott, és valami kézenfekvő jelszót választott, például a kutyája nevét, nem pedig egy - biztonsági szakemberek által rendszerint ajánlott - véletlenszerű szám- és betűkombinációt. Az intézetben azonban már végigpróbálták az egyszerűbb lehetőségeket, mint a családtagok vagy a háziállatok nevei.

Levelek odaátról

A központ problémája miatt sokakat kezdett foglalkoztatni a kérdés, hogy miként biztosíthatnák haláluk esetén is adataik védelmét, illetve esetleges projektjeik további működését. Aryeh Holzer Dead Man's Switch című programja hasonló problémák megoldására szolgál. A szoftver, ha adott időn belül nem nullázzák le az időzítőjét, automatikusan elkezdi az előre beállított feladatait végrehajtani. A szomorú hírt közlő, előre megírt leveleket küld el, illetve megsemmisít vagy titkosít meghatározott fájlokat.

A szoftver használata azonban körültekintést igényel. Ha valaki elfeledkezik a program kikapcsolásáról, könnyen megeshet, hogy nyaralásból hazatérve kellemetlen meglepetésben lehet része: levelezőpartnerei halottnak hiszik, nehezen összegyűjtött adult anyagai pedig megsemmisültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!