Mátyás
-6 °C
1 °C

Romlik a virtuális közbiztonság

2005.03.19. 08:00
Az erőszak és az élőhalottak már elárasztották a játékokat, idén viszont eddig nem látott mértékben jelennek meg a kábítószerek.

A Narc című játék címét Narkónak fordíthatjuk, mert volt egy Narc című film, aminek a címét ugyanígy fordították, annak ellenére (vagy azért, mert), hogy a narc az angolban drognyomozó, vagyis olyan bépített rendőr, aki drogosnak álcázva dílerekre csap le, ezért ha a szükség úgy hozza, munkaköri kötelessége némi drog elfogyasztása.

A Midway 2005 tavaszán megjelenő konzoljátékában (PlayStation 2-re illetve Xboxra) a játékos feladata a fenti munkakör betöltése: Jack Forzenski (Michael Madsen) és Marcus Hill (Bill Bellamy) egy új kábítószert üldöz. A liquid soul hatása, hogy emberfeletti képességekkel ruházza fel fogyasztóit.

Halu és üldözés

A szokásos erőszakoskodáson és hentelésen túl a játék érdekessége, hogy az elkobzott kábítószert opcionálisan el lehet fogyasztani. A nagy választék megannyi mókával kecsegtet.

A fűtől egyszerű belassulást szenvedünk (a Max Paine-ből ismerős képi hatás). A speedtől minden felgyorsul (GTA-cheatből ismerős). Az extasytól mindenki barátságossá válik. A cracktől szétsugárzik a kép, struccok szaladgálnak mindenfelé, és minden lövés telibe talál. Az LSD hatására hatalmas vörös feje nő a gonoszoknak.

Drogozni azonban nem lehet következmények nélkül. Meghatározott mennyiségű kábítószer a játékban is rászokást okoz - a második crackezés után például a karakter láthatóan kínok között vergődik, és ha nem vagyunk elég ügyesek a kontrolleren, el is ájul, és kezdhetjük nulláról az egészet.

A Narkó előképe egyébiránt az Acclaim betűre azonos című 1988-as játéktermi berendezése, amelyen a "mondj nemet, vagy dögölj meg" elv alapján injekciókat dobáló drogosokat lehet legéppuskázni.

Al Pacino és 50 Cent

hallucináció
Ezt tenné az LSD?
A Narkóval 17 éven felüliek játszhatnak az Egyesült Államokban. Az amerikai szoftverfelügyelő testület 1994 óta 3000 játékra tett korhatárt erőszak ábrázolása miatt, de eddig csak 40 játék kapott besorolást kábítószer ábrázolásáért - igaz, ennek több mint fele az elmúlt három évben.

A téma a New York Times oknyomozása szerint idén a főáramban sodródik a játékfejlesztőknél. A 2004-es, hatalmas világsikert arató Grand Theft Auto következő epizódjának kiszivárgott munkacíme Hó (é.: kokain). Ugyancsak nagy mennyiségű kokaint felvonultató játék készül a Vivendi Universalnél a "Sebhelyesarcú" című alpacinós kultfilmből, szintén nagy mennyiségű kokainnal.

A Vivendi Universal másik játékában a népszerű rapper 50 Cent korábbi életével ismerkedhetünk meg, azokból az időkből, amikor még crackdíler volt.

A nagykereskedőtől a szakadt csövesig

Történeti perspektívából a játékok közül mindenképpen kiemelendő a Dopewars. A klasszikus drogkereskedő játék lényegében egyszerű közgazdasági szimuláció, ahol a cél az olcsón vett kábítószert drágán eladni. A Dopewars cselekményében periférikus az erőszak, fogyasztásról pedig szó sincs.

Hazai történelmi perspektívánk a korhatár előtti Szakadt Csöves, amelynek hőse a Marx téri aluljáróban bolyongva próbál pénzt szerezni piára, de a harctéri szipus alapfelszereléshez tartozik egy tubus Technocol papírragasztó is, amely a játék szerint begyorsulást okoz...