Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Előfizetős lesz a Microsoft Office

2008.07.03. 17:10
Sok a kalóz-Office, és nem megy túl jól a OneCare biztonsági szoftver, így a Microsoft két legyet próbál ütni egy csapásra: összeolvasztja a két programcsomagot, és előfizetős konstrukcióban adja őket.

Július közepétől Amerikában új konstrukcióban is megvásárolható lesz a Microsoft irodai programcsomagja, az Office. Az Equipt nevű csomagért évi hetven dolláros előfizetési díjat kell fizetni, és a közismert Word, Excel és PowerPoint mellett a Onenote virtuális jegyzetfüzetet és a OneCare biztonsági szoftvert tartalmazza. Ezeknek a programoknak az ára, ha külön-külön veszi meg az ember, nagyjából 200 dollár körül van. Az előfizetési díjban benne van az is, hogy ha valamelyik programból új verzió jelenik meg, az automatikusan (és ingyen) lecseréli a csomagban a régit.

A cég a csomaggal bevallottan azért állt elő, mert az Office-t nagyon sokan kalózverzióban használják, vagy egy verzió újratelepítésével több gépen, ami szintén nem legális (persze ezzel együtt is milliárdokat keres rajta a Microsoft). A felmérések azt mutatták, hogy a felhasználók egy új pécé vásárlásánál nemigen vesznek hozzá irodai programcsomagot, vírusirtót, tűzfalat és más biztonsági szoftvereket azonban igen. Ezért olvasztotta össze a Microsoft az Office-t éppen a OneCare biztonsági csomaggal, ami eddig a vártnál jóval kisebb piaci részesedést hozott össze a Symantec, és a McAfee hasonló programjai mellett.

Az előfizetős rendszer üzleti programoknál már régóta működik, de magánfelhasználóknál még nem aratott különösebb sikereket. A csomag egyelőre kísérleti jelleggel a Circuit City áruházlánc 700 tagjában kapható, de ha beválik, valószínűleg átveszi majd a dobozos szoftverek mostani rendszerét, ahol egyszer fizetünk, aztán használjuk, ameddig akarjuk. Az előfizetésnél nyilván sokkal több pénz marad a fejlesztő zsebében (hiszen nem veszi le belőle a maga részét a disztribútor, a nagyker meg a kisker), de kérdéses, hogy mennyire lesz életképes a Google online hirdetésekre épülő, ingyenes megoldásaival szemben.  • Vennék
  • Hírek