Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Önmegfigyelés a számítógép előtt

2008.09.28. 16:32
Sokszor egész nap a gépünk előtt ülünk, mégis fogalmunk sincs mivel töltöttük el az időnket. A hatékony időmenedzsment az egyik legfontosabb készség a számítógép előtt dolgozók számára. Ebben segítenek a tevékenység-monitorozó programok.

Ha azt halljuk, hogy egy szoftver naplózza a gépen folytatott tevékenységünket, önkéntelenül valamilyen kémprogramra, vagy a nagytestvérre, de mindenképp valamilyen ellenünk irányuló, a szabadságunkat korlátozó alkalmazásra gondolunk. Pedig sokszor pont az okozza a problémát, hogy túl nagy szabadságot ad nekünk a számítógépen való munka, a párhuzamosan futó projektek között megosztható figyelmünk és a kötetlen munkaidő. Ha egy tevékenységbe, legyen az munka vagy szórakozás elmélyedünk, nagyon könnyen megszűnik a helyes időérzékelésünk, és szinte észrevétlenül elröpülnek az órák, pedig „csak 5 percre akartuk kedvenc hírpotálunkon megnézni a spanyol bajnokság tegnapi fordulójának eredményeit”.

Az ilyen elvesztegetett órák, napok elkerülésében segíthetnek nekünk az önmonitorozó programok. Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás a Rescuetime (Időmentés), melynek az egyéni verziója ingyenesen kipróbálható bárki számára. A program naplózza az általunk használt összes program, illetve böngésző ablak nevét és azt az időintervallumot, amikor az az ablak volt aktív a képernyőnkön. Az így rögzített weboldalakat és programokat egy webes felületen a saját magunk által létrehozott címkerendszer szerint kategorizálhatjuk, de ezzel párhuzamosan a Rescuetime is automatikusa besorolja őket tevékenység-csoportokba. A programmal ezek után az így aggregát adatokból különféle mutatókat számít ki. Ha például a szájtok illetve a programok egyik részét munkának, míg egy másik részét szórakozásnak címkézzük, könnyedén megjeleníthetjük egy adott napon belül, vagy a hét folyamán a kétféle tevékenység arányának változását. Az alkalmazással célokat is kitűzhetünk magunk számára, pl.: minden nap szeretnék 3 óránál kevesebb időt tölteni levelezéssel, de 3 óránál többet munkával. A rendszer figyelmeztet minket mikor léptünk túl, mikor értük el az általunk megszabott határokat.

A Rescutime iduló vállalkozás révén egyelőre egyszerű analitikákat, összesített időket, illetve hatékonyságmutatót kínál használóinak, de a cégvezetés nem titkolt célja a jövőben bonyolultabb elemzéseknek is alávetni a náluk összegyűlő adatokat. A cég készített egy olyan összesítést, hogy a májusig regisztráló első 30 ezer felhasználójuk milyen alkalmazások mellett tölti az idejét. Azon túl, hogy a lista önmagában is figyelemre méltó, hisz közel félmillió munkaórát elemeztek, érdekes összevetni a webes alkalmazások (weblication, webtop) és az asztali alkalmazások (desktop) aránya. A Resutime felhasználói köre –egyelőre legalábbis- mindenképp az un. korai befogadók (Early Adopters) csoportja, akik nagyon nyitottak az új eszközök, szolgáltatások stb. kipróbálására. Ugyan a technológiai világ már több éve beszél az webtopok dominanciájáról, még ez a csoport is szignifikánsan több időt tölt a saját gépre installált programok felett, mint a webes megfelelőjük előtt. A vizsgált csoportban az Outlookot közel kétszer annyit használták, mint a Gmailt, de a szövegszerkesztők közötti különbség még ennél is drasztikusabb. A vizsgált mintában a Microsoft Word-öt a userek a számítógép előtt töltött idejük közel 10%-ában használták, szemben a Google Docs-szal töltött alig fél száléknyi idővel.

Összességében elmondhatjuk, hogy a vizsgálatban elemzett félmillió óra közel felét kommunikációval (email, chat) töltötték a felhasználók, negyedét irodai munkával, és csak alig több mint egytizedét a különböző internetes médiumok weboldalainak böngészésével.

A vizsgálat természetesen nem reprezentatív, hisz sem a személyek kiválasztása, sem a mintavételezett időintervallumok (irodában használták a programot vagy otthoni gépen) nem voltak kontrollálva.