Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Önmegfigyelés a számítógép előtt

2008.09.28. 16:32
Sokszor egész nap a gépünk előtt ülünk, mégis fogalmunk sincs mivel töltöttük el az időnket. A hatékony időmenedzsment az egyik legfontosabb készség a számítógép előtt dolgozók számára. Ebben segítenek a tevékenység-monitorozó programok.

Ha azt halljuk, hogy egy szoftver naplózza a gépen folytatott tevékenységünket, önkéntelenül valamilyen kémprogramra, vagy a nagytestvérre, de mindenképp valamilyen ellenünk irányuló, a szabadságunkat korlátozó alkalmazásra gondolunk. Pedig sokszor pont az okozza a problémát, hogy túl nagy szabadságot ad nekünk a számítógépen való munka, a párhuzamosan futó projektek között megosztható figyelmünk és a kötetlen munkaidő. Ha egy tevékenységbe, legyen az munka vagy szórakozás elmélyedünk, nagyon könnyen megszűnik a helyes időérzékelésünk, és szinte észrevétlenül elröpülnek az órák, pedig „csak 5 percre akartuk kedvenc hírpotálunkon megnézni a spanyol bajnokság tegnapi fordulójának eredményeit”.

Az ilyen elvesztegetett órák, napok elkerülésében segíthetnek nekünk az önmonitorozó programok. Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás a Rescuetime (Időmentés), melynek az egyéni verziója ingyenesen kipróbálható bárki számára. A program naplózza az általunk használt összes program, illetve böngésző ablak nevét és azt az időintervallumot, amikor az az ablak volt aktív a képernyőnkön. Az így rögzített weboldalakat és programokat egy webes felületen a saját magunk által létrehozott címkerendszer szerint kategorizálhatjuk, de ezzel párhuzamosan a Rescuetime is automatikusa besorolja őket tevékenység-csoportokba. A programmal ezek után az így aggregát adatokból különféle mutatókat számít ki. Ha például a szájtok illetve a programok egyik részét munkának, míg egy másik részét szórakozásnak címkézzük, könnyedén megjeleníthetjük egy adott napon belül, vagy a hét folyamán a kétféle tevékenység arányának változását. Az alkalmazással célokat is kitűzhetünk magunk számára, pl.: minden nap szeretnék 3 óránál kevesebb időt tölteni levelezéssel, de 3 óránál többet munkával. A rendszer figyelmeztet minket mikor léptünk túl, mikor értük el az általunk megszabott határokat.

A Rescutime iduló vállalkozás révén egyelőre egyszerű analitikákat, összesített időket, illetve hatékonyságmutatót kínál használóinak, de a cégvezetés nem titkolt célja a jövőben bonyolultabb elemzéseknek is alávetni a náluk összegyűlő adatokat. A cég készített egy olyan összesítést, hogy a májusig regisztráló első 30 ezer felhasználójuk milyen alkalmazások mellett tölti az idejét. Azon túl, hogy a lista önmagában is figyelemre méltó, hisz közel félmillió munkaórát elemeztek, érdekes összevetni a webes alkalmazások (weblication, webtop) és az asztali alkalmazások (desktop) aránya. A Resutime felhasználói köre –egyelőre legalábbis- mindenképp az un. korai befogadók (Early Adopters) csoportja, akik nagyon nyitottak az új eszközök, szolgáltatások stb. kipróbálására. Ugyan a technológiai világ már több éve beszél az webtopok dominanciájáról, még ez a csoport is szignifikánsan több időt tölt a saját gépre installált programok felett, mint a webes megfelelőjük előtt. A vizsgált csoportban az Outlookot közel kétszer annyit használták, mint a Gmailt, de a szövegszerkesztők közötti különbség még ennél is drasztikusabb. A vizsgált mintában a Microsoft Word-öt a userek a számítógép előtt töltött idejük közel 10%-ában használták, szemben a Google Docs-szal töltött alig fél száléknyi idővel.

Összességében elmondhatjuk, hogy a vizsgálatban elemzett félmillió óra közel felét kommunikációval (email, chat) töltötték a felhasználók, negyedét irodai munkával, és csak alig több mint egytizedét a különböző internetes médiumok weboldalainak böngészésével.

A vizsgálat természetesen nem reprezentatív, hisz sem a személyek kiválasztása, sem a mintavételezett időintervallumok (irodában használták a programot vagy otthoni gépen) nem voltak kontrollálva.