Emőke
-4 °C
9 °C

Ronda és finom

2001.01.18. 18:50
Az alternatív böngésző visszatért. Hosszú szünet után az Opera ismét közöttünk van, szebb és jobb mint valaha. A Windowson nevelkedett skinmegszállottak számára valószínűleg nem lett szebb, első és sokadik ránézésre sem néz ki olyan jól, mint a nagyok. De az egyszerű külső még egyszerűbb belsőt takar.
Az Opera annak idején abból indult ki, hogy ideje már csinálni egy böngészőt, ami se nem Explorer, se nem Netscape. Az akkoriban pénzért vesztegetett program mára ingyenesen letölthető lett, igaz ennek is ára van. Az Opera felveszi a versenyt a Microsoft és a Netscape üdvöskéivel, sőt a fejlesztők még skineket is ígérnek hozzá később, bár mindez lényegtelen.

Töltés

Az Opera5 két verzióban tölthető le, Java-val, vagy anélkül. A szimpla verzió mindösszesen 2 Mbyte, míg a fullextrás Java képes verzió 9.5 Mbyte. Installlálás után, és használat közben is max 20 Mbyte helyet foglal a winchesteren, feltéve ha az ember odafigyel a cache-re.

Méri a letöltési időt: büszke rá, hogy gyors

Bár manapság az elvárások már magasabbak, az Opera szerintem még most is nyugodtan megfér a többi böngésző mellett, nem túl modern kinézetével. Az esetleges hiányosságok ellenére kitűnően átalakítható, a különböző kijelzőket, ablakokat és egyebeket a felhasználó kedve szerint pakolgathatja le fel, illetve szabadon lebegő üzemmódba. De tegyük túl magunkat a külsőségeken, hiszen várnak az érdemi dolgok.

Sebesség

A legszembetűnőbb az Operában az, hogy egészen egyszerűen pofátlanul gyors. Egy kattintás ide, egy URL oda és máris jön a hőn áhított oldal, mégpedig gyorsan. A teljesen saját motorra épülő program egyik fő erőssége pont a sebesség. Ennek még külső jegyei is vannak, ugyanis az advanced módban a program szépen kiírja az átviteli sebességet, az oldalon található képek számát és hogy abból mennyit töltött már le, valamint a megnyitástól a teljes letöltésig eltelt időt is méri. Persze mindez csak amolyan felületes villogás, ezt is tudjuk.

A szerkezeti felépítésre sem lehet panasz, az Opera a megszokott funkciókkal rendelkezik, az egyszerűség kedvéért még a billentyűkombinációk is egyeznek a nagyokéval, ezzel is megkönnyítve az átállást. Aztán van itt még mindenre kiterjedő személyre szabás, olyan gombokat teszünk ki, olyan információs sávokat tüntetünk el, amilyeneket csak akarunk. Egyetlen egy dolgot nem tudunk csak így kattintásra eltüntetni, ez pedig a jobb felső sarokban éktelenkedő banner. Az Opera ingyenességét annak köszönheti, hogy böngészés közben egy beépített ablakban folyamatosan nyomatja a reklámot a felhasználó arcába, persze kikapcsolható némi pénz befizetése után.

Tartozékok

Az Opera Hotlist-je egészen emberi módon rendezheti, az opera honlapján mindig megjelennek a legújabb, legfrissebb gyűjtemények, amit a felhasználó természetesen saját maga alakíthat. Az egyetlen apró probléma, hogy az Opera Hotlist gyakorlatilag csak saját magával kompatíbilis, a kedvencek más böngészőből történő átmenekítése kissé körülményes, de egy ügyes kis programmal megoldható (Columbine Bookmark Merge).

Hogy ne maradjon el semmilyen tekintetben az Opera tartalmaz egy levelezőrendszert is, aminek első és legszembeötlőbb problémája az volt, hogy nem használ IMAP mappákat, így sajnos a tesztelés is elmaradt, de a cég saját állítása szerint alapból veri az összes ismert böngésző mellé integrált rendszereket.

Se nem Explorer, se nem Netscape

Szexepil

Az Opera egyik legszembetűnőbb hibája a kinézete. Legalábbis az, hogy 800*600-as felbontásban a bannerral és egyéb kütyükkel tarkított képernyőn már csak kis felület marad magának az oldalnak. Az angol nyelv további hátrányokkal jár, az ő és ű betűk megjelenítése nem minden esetben sikeredik maradéktalanul. A linkek időnként kaotikusan egymásra pakolva jelennek meg, többszörösen, ami szintén nem a legjobb. A másik nagy gond, hogy nyomtatás esetén előfordul, hogy egy-egy sor helyett mindenféle felismerhetetlen karaktereket nyom a gép, nem feltétlenül az ékezetek miatt.

Platformfüggetlen

És persze nem szabad elfelejteni, hogy az Opera nem kizárólag PC-re, illetve Windows-ra létezik, hiszen letölthetőek Linux, BeOS, EPOC, változatok is, azaz hordozható gépekre is rendelkezésre áll a böngésző, illetve letölthető az Opera for Mac, egyelőre csak béta verzióban.

Az Opera tehát egy agilis, gyors, könnyen személyre szabható böngésző, használata mindenképpen javallt, csak mint annyi minden más nem teljesen tökéletes. Ha azonban az ember megtűri az apróbb hibákat egy kiváló, stabil, gyors, és áttekinthető böngészőt kap, ami manapság nagy szó, egy próbaüzemet mindenképen megér.