Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A gépagy is képes az optikai csalódásra

2007.10.01. 09:00
Angol kutatók olyan pontosan modellezték az emberi agy képfeldolgozó rendszerét, és a látás tanulási folyamatát, hogy a programjuk végül bedőlt ugyanazoknak az optikai csalódáson alapuló trükköknek, amik az ember szemét is átverik.

Az optikai csalódás annak a folyamatnak a mellékterméke, amikor a csecsemő ismerkedik az őt körülvevő világgal, és próbálkozásos alapon megtanulja értelmezni a szemén át rázúduló információtengert. Az így kialakuló képfeldolgozó rendszerünk az esetek túlnyomó részében jól működik, de ügyes trükkökkel átverhető – ezeket hívjuk optikai csalódásnak.

Beau Lotto és David Corney, a londoni University College egyetem munkatársai olyan képfeldolgozó programot fejlesztettek, ami az újszülöttekhez hasonlóan tanulja meg felismerni a színeket írja a New Scientist. Tízezer szürkeárnyalatos kép feldolgozásából fakadó tapasztalattal a háta mögött a program ugyanazoknak az optikai trükköknek dőlt be, mint az emberi agy: sötét háttér előtt sötétebbnek, világos előtt világosabbnak érzékelte ugyanazt az árnyalatot, illetve két azonos alakzat közül nagyobbnak gondolta a világosabb színűt.

Az egyik legismertebb optikai csalódás: a két szürke a képen valójában ugyanaz az árnyalat, mégis sötétebbnek látjuk a jobboldalit.

A kutatók szerint a kísérlet fontos tanulságokat hoz a jövő képfeldolgozó rendszereit, és önállóan tájékozódó robotjait fejlesztő mérnökök számára, illetve arra figyelmeztet, hogy ha a lehető legjobban akarjuk szimulálni az emberi látást, készüljünk fel arra, hogy szembe kell néznünk annak hiányosságaival és hibáival is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?