Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A Panzers fejlesztőit gyanúsítják a kód ellopásával

2005.12.14. 11:00
A rendőrség öt személy ellen indított eljárást, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Panzers című játékszoftver kódját illegálisan használták fel. A rendőrség szakértői szerint ezzel 66,5 millió forintos kárt okoztak a szoftver jogtulajdonosának, a Stromregion Kft.-nek. A Stromregion jogásza szerint a kár ennél sokkal magasabb, háromszázmillió forintra rúg. A gyanúsítottak korábban a Stormregion fejlesztői voltak.

A Gamestar című számítástechnikai magazin márciusi számában egy cikk jelent meg az eljárásban szereplő játékról, illetve mellékletként képeket csatoltak a játékból. "A cikkből egyértelműen kiderült, hogy a Panzers másolatáról van szó, bár újonnan kifejlesztett játéknak állították be" - mondja Dr. Novák Tamás, a Panzers jogtulajdonosa, a magyar Stormregion jogásza.


Panzers

Az Index információi szerint a gyanúsítottak a Imperium Galactica 3-at is fejlesztő magyar Mithis Entertainment cég ügyvezetője és fejlesztői, a játék pedig a Joint Task Force szoftver. A Mithis Entertainment weboldala elérhetetlen, a cég egyik volt munkatársát elértük telefonon, aki azt mondta, a nyilatkozat előtt egyeztetnie kell ügyvédeivel és kollégáival.

Halász Bertalan, a Gamestar főszerkesztője az Indexnek azt mondta, tavasszal a játék holland kiadója szervezett egy sajtótájékoztatót, amire külföldi számítástechnikai szaklapok mellett Magyarországról kizárólag a Gamestart hívták meg. A lap ezután jelentetett meg cikket, képeket és screenshotokat a Joint Task Force-ról.

Meglett az engine

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya májusban nyomozást rendelt el szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, akkor még ismeretlen tettesek ellen. "Múlt héten a rendőrség házkutatást tartott annál a cégnél, amely hirdetett a Gamestarban, és lefoglalták a játék teljes forráskódját. Ebből a cégből korábban többen a Stormregion fejlesztőiként dolgoztak, feltehetően ők lopták el a játék motorját" - fogalmaz az ügyvéd.


Joint Task Force

Mekkora kár?

A rendőrség kirendelt igazságügyi szakértője összevetette a Panzerst és a másik cég által fejlesztett játékot. A vizsgálat szerint a Gamestarban hirdetett program jogellenes, a fejlesztéskor szerzői jogokat sértettek, ami a károsultnak 66,5 millió forint vagyoni hátrányt jelent. A Stormregion jogásza szerint a rendőrség által megállapított kár sokkal nagyobb, háromszázmillió forint, ezért a rendőrség büntetőeljárása mellett polgári pert is indítottak.