Jolán
2 °C
4 °C

A Panzers fejlesztőit gyanúsítják a kód ellopásával

2005.12.14. 11:00
A rendőrség öt személy ellen indított eljárást, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Panzers című játékszoftver kódját illegálisan használták fel. A rendőrség szakértői szerint ezzel 66,5 millió forintos kárt okoztak a szoftver jogtulajdonosának, a Stromregion Kft.-nek. A Stromregion jogásza szerint a kár ennél sokkal magasabb, háromszázmillió forintra rúg. A gyanúsítottak korábban a Stormregion fejlesztői voltak.

A Gamestar című számítástechnikai magazin márciusi számában egy cikk jelent meg az eljárásban szereplő játékról, illetve mellékletként képeket csatoltak a játékból. "A cikkből egyértelműen kiderült, hogy a Panzers másolatáról van szó, bár újonnan kifejlesztett játéknak állították be" - mondja Dr. Novák Tamás, a Panzers jogtulajdonosa, a magyar Stormregion jogásza.


Panzers

Az Index információi szerint a gyanúsítottak a Imperium Galactica 3-at is fejlesztő magyar Mithis Entertainment cég ügyvezetője és fejlesztői, a játék pedig a Joint Task Force szoftver. A Mithis Entertainment weboldala elérhetetlen, a cég egyik volt munkatársát elértük telefonon, aki azt mondta, a nyilatkozat előtt egyeztetnie kell ügyvédeivel és kollégáival.

Halász Bertalan, a Gamestar főszerkesztője az Indexnek azt mondta, tavasszal a játék holland kiadója szervezett egy sajtótájékoztatót, amire külföldi számítástechnikai szaklapok mellett Magyarországról kizárólag a Gamestart hívták meg. A lap ezután jelentetett meg cikket, képeket és screenshotokat a Joint Task Force-ról.

Meglett az engine

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya májusban nyomozást rendelt el szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt, akkor még ismeretlen tettesek ellen. "Múlt héten a rendőrség házkutatást tartott annál a cégnél, amely hirdetett a Gamestarban, és lefoglalták a játék teljes forráskódját. Ebből a cégből korábban többen a Stormregion fejlesztőiként dolgoztak, feltehetően ők lopták el a játék motorját" - fogalmaz az ügyvéd.


Joint Task Force

Mekkora kár?

A rendőrség kirendelt igazságügyi szakértője összevetette a Panzerst és a másik cég által fejlesztett játékot. A vizsgálat szerint a Gamestarban hirdetett program jogellenes, a fejlesztéskor szerzői jogokat sértettek, ami a károsultnak 66,5 millió forint vagyoni hátrányt jelent. A Stormregion jogásza szerint a rendőrség által megállapított kár sokkal nagyobb, háromszázmillió forint, ezért a rendőrség büntetőeljárása mellett polgári pert is indítottak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?