Donát
-4 °C
2 °C

Vezesd meg Harry Pottert!

2001.11.21. 15:27
Jön a gyerek és bele akar ülni a tutiba. Ha együtt kívánunk működni vele, a legjobb, ha az otthoni gépre felugrasztjuk a Harry Potter játékot, és már indulhatunk is a Pokémonokat tartalmazó kartondobozzal a dögfeldolgozóba.
Az a kedvenc részem a Harry Potterben, amikor a majmokkal viaskodik. Sajnos nem emlékszem minden részletre, ezért a számítógépes játékban feltűnő szereplőket sem ismertem fel egytől egyig - a főszereplő mindenesetre egy modern, mátrixos trenchcoatba bújtatott szemüveges kisfiú, aki eltéved az Országház épületében.

Keveset kér, sokáig tart

Potter mindjárt lever egy vázát
Az Electronic Arts által forgalmazott játék harmadik nézetű - a látványt az Unreal képalkotó motorja szolgáltatja, így választhatunk a szoftveres vagy hardveres gyorsítás között (Directx 8 nem árt, ha van). A játék nem nagyon terheli meg a hardvert, de ha mégis, akkor a beállítások manipulálásával (felbontás és a textúrák részletességének csökkentése) javíthatjuk a képfrissítési frekvenciát, az összkép minimális romlása árán.

A működéssel kapcsolatosan mindössze egy problémás pontot találtam, ez pedig az, hogy a játék csak CD-vel együtt indul. A lemez azonban minden egyes beillesztéskor automatikusan telepítéssel próbálkozik. Ezt úgy lehet kikerülni, ha az operációs rendszerben kiiktatjuk az autorun.inf automatikus futtatását.

Nem annyira kritikai, mint inkább tréfás megjegyzés, hogy a telepített játék könyvtáraiban négy (azaz 4) példányban találtam meg ugyanazt a readme fájlt. A tesztelésre kapott példány angol nyelvű, ám tudomásom szerint kiadták a játék magyar változatát is.

Néhol nehéz

Potter az üvegházban
(Kattints a nagyításhoz!)
A kis Potter a játék folyamán különböző új varázslatokat tanul, miközben egyedül bolyongva szintetikus gumicukorkára emlékeztető dolgokat gyűjt. A tanulás során Harrynek különböző koncentrációs és ügyességi feladatokat kell megoldania. Ezek közül nem egy komoly kihívást jelent: egy ugrálós feladatnál például a varázslótanonc legalább ötször süllyedt el némán a halál olajfekete mocsarában. Nem direkt, persze.

A túlkoros fanatikusoknak jelzem: egy meseregénynél nem nagy akadály, ha a szöveget tizenkét éves olvasóközönségre optimalizálják. Számítógépes játéknál viszont ez akadály lehet: az ember már nagyon várja, hogy történjen valami, ezért kilép és olvasni kezdi az e-mailjeit.

Egy gyereket ugyanakkor kifogástalanul elszórakoztat majd, karácsonytól március tizenötödikéig.

Adatok
Címe: Harry Potter and the Philosophers Stone
Kiadó: Electronic Arts Inc.
Tulaj: Warner Bros.
Minimális konfiguráció: PII 266MHz, 32 MB RAM, 4MB a videókártyában, 500 MB tárhely a merevlemezen

Nem támogatott oprendszerek: Windows NT 3.x, 4.0
Nem támogatott videókártyák: 3Dfx Voodoo Banshee kártyák, PowerVR NEON 250, Diamond Stealth III s540, SiS 300, Rendition Verité 2200

Directx 8 szükséges