Konrád
8 °C
26 °C

Fájlcsere helyett jön a rádiótörés

2004.04.23. 14:50
Miközben a szórakoztatóipar megpróbálja elpusztítani a fájlcserélő hálózatokat, az ingyen zenére vágyó internetezők körében egyre népszerűbbek a teljesen legálisan működő online rádiók, amelyeknek az adása mp3 formátumú fájlokba is lementhető. A nyílt forráskódú StationRipper alkalmazás ráadásul számonként képes menteni, tehát a felhasználóknak nem kell méretes fájlok szétdarabolásával bíbelődniük.
A StationRipper segítségével a Nullsoft technológiáján alapuló Shoutcast rádióadásokat lehet számonként mp3 fájlba menteni. A szoftver egyszerre maximum háromszáz adatfolyamot kezel, és ha egy számot többször leadnak, nem veszi fel újra meg újra. A StationRipper kiválóan használható szélessávú eléréssel, például az otthoni gépen éjszaka folyamatosan lehet rögzíteni a számokat, amelyek azután pár perc alatt átmásolhatóak egy mp3 lejátszóra.

A több száz online rádiócsatorna között az elfogadható minőségű 160 kilobitesek mellett persze gagyi 24 kilobitesek is fellelhetőek, amelyek teljesen élvezhetetlenek, viszont az adások általában tematikusak, így mindenki könnyen megtalálhatja kedvenc számait.

Ezrek töltik

Greg Ratajik, a StationRipper készítője azt nyilatkozta a p2pnet híroldalnak, hogy a StationRipper 1993 óta készül, és korábban fájlcserélő szoftver kiadását is tervezte, de a P2P hálózatok bizonytalan jogi helyzete meggondolta magát. Ratajik becslése szerint eddig több mint háromszázezren letöltötték a szoftverét, és ebben a hónapban több mint másfél millió internetező töltötte le az oldalát, ezért komoly gondjai vannak a sávszélességgel.

Jelenleg a StationRipper kizárólag Shoutcast csatornákkal használható. Ratajik szívesen eloldaná ezt a korlátozást, ha lenne rá ideje, mondta a p2pnetnek. Persze ezt más is megteheti, hiszen a program nyílt forráskódú.

Legális másolat?

Ratajik eddig nem találkozott a lemezkiadók jogászaival, és reményei szerint soha nem is fog. Ő úgy gondolja, hogy a szoftver nem törvénysértő, ha a felhasználók csak saját másolatot készítenek a számokról, és a zeneiparnak csak azokkal kellene foglalkoznia, akik megosztják a számaikat másokkal. A fejlesztő ráadásul a lemezeladásokat is segíti, ugyanis a programmal megkereshető az előadó online megvásárolható albuma.