Kísérleti operációs rendszert mutatott be a Microsoft

2008.03.05. 15:55
Megkezdődött Redmondban a Microsoft idei TechFest konferenciája, aminek fő attrakciójaként a cég kutatás-fejlesztési projektekért felelős alelnöke, Rich Rashid bemutatta a Singularity nevű kísérleti operációs rendszert.

Ez nem valamiféle új Windows, képzeljük el inkább úgy, mint az autógyárak koncepcióautóit - mondta Rashid az operációs rendszerről. A Singularity egészen új elveken alapszik, egyetlen sort sem használtak fel benne a Windows kódjaiból. Az első számú cél a rendszer tervezésekor a megbízhatóság, a stabilitás és a biztonság.

Új rendszerhez új nyelv

A Singularityt egy új programnyelvben, a Sing#-ben írják, ami a C# (és annak kiterjesztése, a Spec#) továbbfejlesztett verziója. A rendszer nagy újítása, hogy a párhuzamosan futó programok ugyanabban a memóriarészben képesek futni a maguk programkörnyezetében, nem kell nekik külön memóriaterületeket biztosítani. A szoftveresen elkülönített folyamatok (software-isolated process, SIP) ráadásul egymással is képesek biztonságosan kommunikálni.

Az elméleti számítások brutális sebességnövekedést mutatnak: egy folyamat létrehozása és a futtatás elindítása például Windows alatt 5,3 millió órajel-ciklust igényel, Linuxon 719 ezret, a Singularity viszont megoldja 300 ezerből. A legegyszerűbb "hello world" program (a legelső program, amit egy új nyelven megír egy programozó, egyszerűen kiír egy szöveget a képernyőre) C++ nyelven megírva Unix rendszereken nagyjából 2 megabájt memóriát igényel a futtatáshoz, Windows alatt 800 kilobájtot, Singularityben (az új Sing# nyelven) alig 400-at.

Mindent a szemnek

A Singularity dokumentációja és maga a forráskód is szabadon letölthető. A program még messze nem egy működő operációs rendszer, inkább az alapját jelentő elveket bemutató és illusztráló programok gyűjteménye. Bár a szabadon hozzáférhető, nem nyílt a forráskód, vagyis nem módosítható és használható fel más programokban.  • Hírek
  • Hírek