Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kísérleti operációs rendszert mutatott be a Microsoft

2008.03.05. 15:55
Megkezdődött Redmondban a Microsoft idei TechFest konferenciája, aminek fő attrakciójaként a cég kutatás-fejlesztési projektekért felelős alelnöke, Rich Rashid bemutatta a Singularity nevű kísérleti operációs rendszert.

Ez nem valamiféle új Windows, képzeljük el inkább úgy, mint az autógyárak koncepcióautóit - mondta Rashid az operációs rendszerről. A Singularity egészen új elveken alapszik, egyetlen sort sem használtak fel benne a Windows kódjaiból. Az első számú cél a rendszer tervezésekor a megbízhatóság, a stabilitás és a biztonság.

Új rendszerhez új nyelv

A Singularityt egy új programnyelvben, a Sing#-ben írják, ami a C# (és annak kiterjesztése, a Spec#) továbbfejlesztett verziója. A rendszer nagy újítása, hogy a párhuzamosan futó programok ugyanabban a memóriarészben képesek futni a maguk programkörnyezetében, nem kell nekik külön memóriaterületeket biztosítani. A szoftveresen elkülönített folyamatok (software-isolated process, SIP) ráadásul egymással is képesek biztonságosan kommunikálni.

Az elméleti számítások brutális sebességnövekedést mutatnak: egy folyamat létrehozása és a futtatás elindítása például Windows alatt 5,3 millió órajel-ciklust igényel, Linuxon 719 ezret, a Singularity viszont megoldja 300 ezerből. A legegyszerűbb "hello world" program (a legelső program, amit egy új nyelven megír egy programozó, egyszerűen kiír egy szöveget a képernyőre) C++ nyelven megírva Unix rendszereken nagyjából 2 megabájt memóriát igényel a futtatáshoz, Windows alatt 800 kilobájtot, Singularityben (az új Sing# nyelven) alig 400-at.

Mindent a szemnek

A Singularity dokumentációja és maga a forráskód is szabadon letölthető. A program még messze nem egy működő operációs rendszer, inkább az alapját jelentő elveket bemutató és illusztráló programok gyűjteménye. Bár a szabadon hozzáférhető, nem nyílt a forráskód, vagyis nem módosítható és használható fel más programokban.