Kornélia
-1 °C
15 °C

Kormányzati szervereket is támad a vírus

2001.07.24. 12:24
A dokumentumokat továbbküldözgető vírus a jelek szerint nem csak magánszemélyeket, hanem cégeket és hivatalokat is fenyeget. A BM informatikai főosztály név nélkül megszólaló munkatársa képtelenségnek nevezte, hogy a levelezési rendszer, illetve a kormányzati háló tűzfalain keresztül bármilyen anyag kijuthatott. Ennek ellenére megkaptuk a tárca informatikai és távközlési helyettes államtitkárának egyik áprilisi előterjesztését.
Noha már minden vírusirtó cég figyelmeztetett a W32.Sircam féregvírus okozta veszélyre, itthon feltartóztathatatlanul terjed a járvány. A dokumentumokat továbbküldözgető vírus nem csak magánszemélyeket, hanem cégeket és hivatalokat is fenyeget.

Így juthatott el az Index újságírójához a Belügyminisztérium informatikai és távközlési helyettes államtitkárának egyik idén áprilisban készült, témába vágó előterjesztése az internet belügyi felhasználásának helyzetéről. A dokumentum nincs bizalmasnak vagy titkosnak minősítve. Az irományban kitűzött feladatok határideje többnyire már lejárt.

Csak tervezet volt a kiszivárgott irat

Eiselt György, a Belügyminisztérium informatikai és távközlési helyettes államtitkára elmondta, hogy a kérdéses dokumentum valószínűleg egy dokumentumtervezet lehetett, mely később nem került megtárgyalásra. Mint mondta, a kérdéses fájl az egyik szerkesztőgépről kerülhetett ki. A minősített dokumentumok a hivatal ügykezelési szabályzatának megfelelően nincsenek hálózaton, ezért azok biztonságban vannak egy esetleges vírustámadástól. A BM hálózatát a Miniszterelnöki Hivatal informatikai kormánybiztossága kezeli, nem közvetlenül érik el az internetet. Mint a helyettes államtitkár elmondta, számítógépeiken folyamatosan frissített vírusirtó programok üzemelnek.

Szintén érkeztek megrendelőlapok és feljegyzések utazási irodáktól, orvosegyetem dékáni hivatalából, vámügynökségtől, bevásárlóközpontból. Magánszemélyektől kül- és belföldről szintén percenként érkeznek tudtuk nélkül küldött fájlok az Index munkatársaihoz.