Jenő
-2 °C
6 °C

Nyakunkon a Spore

2008.09.05. 18:20
Európában pénteken jelent meg, az amerikaiaknak még vasárnapig várniuk kell rá, hogy a saját kezükbe kapják az evolúció irányítását. Az első tesztek dicsérik a Spore-t, de elájulva azért nincsenek tőle, viszont a játékosok százával gyártják a sétáló péniszeket és egyéb fura figurákat a lényszerkesztő programmal.

Bár a kiadó Electronic Arts a legnagyobb titokban tartja a fejlesztési költségeit, becslések szerint eddig nagyjából 50 millió dollárba került a játék. Ezt nagyjából 1,7 millió eladott példány hozza vissza, amit játékipari elemzők előrejelzései szerint már az első hónapban bőven túl fog szárnyalni a Spore. Ebben a játékban milliárddolláros potenciál van - mondta a Reutersnek Bill Pidgeon, az IDC elemzőcég specialistája.

Az első tesztek pozitívak, de a GTA4-nél tapasztalt elsöprő lelkesedésnek nyoma sincs; a gamerankings.com statisztikája szerint 86% az eddigi kritikák átlagos értékelése, amivel az idén megjelent játékok ranglistáján a 25. helyen szerénykedik a Spore (a GTA4 vezet 97% feletti átlaggal).

A két legnagyobb online játékmagazin, az IGN és a Gamespot egyaránt a túl egyszerű, és főleg a játék első szakaszában kissé unalmas játékmenetet kritizálja. Azt viszont mindenki elismeri, hogy ilyen nagyszabású játék még sosem készült: az egysejtűektől a galaktikus világbirodalomig egyengethetjük a lényünk karrierjét.

A játékhoz előre kiadott lényszerkesztő modul már elérhető néhány hete, és több millió lényt fabrikáltak vele és osztottak meg egymással a játékosok (ezeknek az adatbázisából állít össze a program minden játékosnak külön, egyedi lényekkel benépesített világot). Amint az várható volt, a játékosok alkotó fantáziája nem minden esetben maradt szalonképes határok között: új műfaj született, a Spore és a pornó kifejezésekből összeolvadt sporn. A Rock, Paper, Shotgun blog összeállításában meghökkentően vicces darabokkal találkozhatunk - a végleges játékban persze részletesen beállítható szűrő gondoskodik arról, hogy ne találkozzunk ilyesmikkel, ha nem akarunk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?