Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Stabilitása miatt választják a nyílt szoftvert a cégek

2002.07.17. 11:31
A vállalatok elsősorban nem a forráskód nyilvánossága és a szoftver változtathatósága miatt választanak nyílt szoftvereket, hanem az ilyen rendszerek stabilitása és a jogtalan hozzáférés elleni védelem, valamint a költséghatékonyság miatt - derül ki egy európai uniós tanulmányból.
A nagyfokú stabilitás és a jogtalan hozzáférés elleni védelem a két legfontosabb indok, ami miatt a vállalatok a nyílt forráskódú szoftverek mellett döntenek - áll a berlini székhelyű Berlecon Research tanulmányában, melynek elkészítését az Európai Unió támogatta. Ezzel szemben a nyilvános forráskód és a változtathatóság, tehát azok a tulajdonságok, melyek a nyílt forráskód definícióját adják, csak mellékes szerepet kapnak a választásnál - írja a "Nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása vállalatoknál és közintézményeknél: Eredmények Németországból, Svédországból és Nagy-Britanniából" című tanulmány.

Költséghatékonyság

A stabilitás és a védelem után a harmadik legfontosabb érvként a licencköltségek megtakarítása miatti költséghatékonyságot nevezték meg a megkérdezettek. "Ez a motiváció egyre fontosabbá válik" vélekedett Dr. Thorsten Wichmann, a Berlecon Research ügyvezető igazgatója. "Az aktuális gazdasági helyzet, valamint a Microsoft termékek változó licencfeltételei egyre gyakrabban arra késztetik a vállalatokat, hogy komolyan számba vegyék a Windows és Microsoft Office kombináció alternatíváit." fűzte hozzá a vállalat vezetője.

A németek vezetnek

Svédországhoz és Nagy-Britanniához képest Németországban a leggyakoribb a nyílt forráskódú szoftverek használata: a 100 főnél többet foglalkoztató német vállalatok 44 százaléka alkalmaz nyílt forráskódú megoldást. Nagy-Britanniában 32 százalék, Svédországban 18 százalék ez az eredmény.

Sok a linuxos szerver

A nyílt forráskód legnagyobb elterjedtsége a szerver operációs rendszerek területén mutatkozik. Németországban a vállalatok és közintézmények 31 százaléka használ nyílt forráskódú szoftvert - mely nagyrészt Linux - a szerveren vagy tervezi ennek használatát egy éven belül. A megkérdezett országok átlagát tekintve ez a szám 16 százalék. A további átlagokat nézve, az általános, szerveroldali felhasználást követik az adatbázisszerverek átlagban 11 százalékkal, majd a weboldalak üzemeltetése átlagosan 10 százalékkal. A szerverek mellett az irodai, íróasztali használat is emelkedőben van: az asztali gépeken átlagosan 7 százalékos elterjedtséget regisztráltak.

A tanulmányt egy Európai Unió által finanszírozott kutatási projekt keretében végezték. Összesen 395 döntéshozót kérdeztek meg Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban, olyan vállalatoknál, ahol száznál több főt foglalkoztatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?