Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A Microsoft szabadalmaztatta a duplaklikket

2004.06.04. 15:05
A redmondi szoftveróriás szabadalmaztatta a rövid, hosszú és dupla kattintást, amelyekkel különböző alkalmazásokat lehet elindítani. Az április 27-én elfogadott szabadalom a korlátozott képességű elektronikai eszközökre, például tenyérszámítógépekre és mobiltelefonokra vonatkozik. A szoftverszabadalmak ellenzői nevetségesnek tartják beadvány elfogadását, mert szerintük a Microsoft ötlete csöppet sem eredeti.
Ha egy termékben ugyanarra a gombra különbözőképpen kattintva más-más szoftverfunkciót lehet elérni, a gyártót licencdíj megfizetésére vagy a termék módosítására kötelezheti a Microsoft az április 27-én elfogadott szabadalma alapján. A váratlan fordulat érzékenyen érintheti a mobilos operációs rendszert készítő brit Symbiant, valamint a kéziszámítógépeket és PDA szoftvereket gyártó kaliforniai PalmOne-t.

Inkompatibilis módszer

A szoftverszabadalmak ellenzői szerint megkérdőjelezhető a Microsoftnak ítélt szabadalom jogossága, mivel a rövid, hosszú és dupla kattintás egyáltalán nem újszerű ötlet. Márpedig a szabadalmaknál alapkövetelmény, hogy feltalálói lépésen alapuljon, azaz ne legyen triviális, és máshol még ne legyen megvalósítva.

Az online áruházat működtető Amazon például 1999-ben szabadalmaztatta az egyetlen egérkattintással elintézhető vásárlást, ami hasonló kritikákat kapott, hiszen az ötlet csupán a szoftveres megvalósítása a régóta létező hitelkártyás fizetésnek, melynek során egyetlen kártyalehúzással lehet fizetni.

"Ezek az esetek nagyon jól megmutatják, hogy a szabadalmi rendszer nem működik megfelelően a szoftverek esetében" - mondta Jonas Maebe, a brit Szabad Információs Infrastruktúra Alapítvány (Foundation for a Free Information Infrastructure, FFII) munkatársa a New Scientistnek.

Uniós félelmek

Az Európai Unióban május közepén jóváhagyták a számítógépes találmányok szabadalmáról szóló irányelvet, amelynek a kezdetektől számos ellenzője volt. Az aktivisták többek között attól féltek, hogy Európában is egyre többször fordul majd elő a Microsoft mostani szabadalomvédéséhez hasonló eset.

Jeremy Philpott, az Egyesült Királyság szabadalmi hivatalának szóvivője azt nyilatkozta a New Scientistnek, hogy az irányelv éppen Európa kivételes helyzetét biztosítja. Példaként megemlítette, hogy Európában nem fogadták el az Amazon szabadalmát sem, ugyanis nem találták újszerűnek.

Eredetiség-vizsgálat

A Microsoft szabadalmának megsemmisítéséhez csupán azt kell bebizonyítani, hogy a benne felvázolt megoldás 1997 előtt, a szabadalom első benyújtása előtt is létezett. Az Egyesült Államok szabadalmi hivatalának szóvivője, Brigid Quinn ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szabadalmak újravizsgálása három-nyolcezer dollárért kérhető, is vitatott helyzetben az ügy kivizsgálását csak a bíróságon lehet folytatni, ami még többe kerül.

"Nagyon sok hibás szabadalmat sohasem érvénytelenítenek, mert senki sem tudja megfizetni az eljárás költségét" - mondta Philbott.