Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Szoftverrendőr szűri a gyanúsítottakat

2003.10.09. 16:29
Az Egyesült Államok mintegy harminc rendőrsége, biztonsági szervezete tervezi/kezdi alkalmazni az Arizonai Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában (Tucson) fejlesztett, és a Knowledge Computing cég által kereskedelmi forgalomba hozott, különböző adatbázisokat átvizsgáló, a fontosnak tűnő mintákat összekapcsoló Coplink-et.
Bűnüldözés, medicina és biotech helyett

Hsinchun Chen
A fejlesztéseket a kilencvenes évek második felében kezdték, a prototípus 1998-ban készült el. A projektet - és egyben az MI Laboratóriumot - vezető, korábban a CIA kötelékében ismeretkezeléssel (knowledge management) foglalkozó Hsinchun Chen, a digitális könyvtárakat, ismeretbázisokat, a különböző internetes honlapokról történő adatbányászatot, az adatok összekötésének módjait kutatva, orvosi és biotechnológiai alkalmazásokra gondolt eredetileg. Ám a sors különös szeszélye folytán a helyi rendőrség egyik tiszthelyettese Chen hallgatói közé tartozott. Ő hívta fel a tudós figyelmét a projektben rejlő bűnüldözői potenciálra. Chen megváltoztatta elképzelését, s a Nemzeti Igazságügyi Intézet anyagi támogatásával, valamint a tucsoni rendőrség közreműködésével megalkotta az immáron Coplink (cop = zsaru) névre hallgató szoftvert.

A permanens fejlesztés alatt álló (jelenleg 3.1) Coplink-et az erre a célra alapított Knowledge Computing szabadalmaztatta. "A törvényi alkalmazások Google-ja" - véli Chen, arra utalva, hogy a szoftver, a közkedvelt böngészőhöz hasonlóan, néhány szó begépelése után pillanatokon belül megtalálja a kapcsolódó honlapokat. A kutató azonban még messzebbre tekint: "a számítógép szintén képes megoldani az általunk intuitív módon kezelt problémákat." Nem gondolja, hogy gépek helyettesítik majd a nyomozókat, viszont nemcsak időt takarítanak meg, hanem hatékony segítséget is nyújtanak nekik.

A nyomozó és a 80/20

Coplink nemcsak linkeket elemez, hanem detektívmunkát végez - emeli ki Chen. (Erre utalnak a szoftvercsomag összetevői is: "connect", "detect", adminisztráció, aktív ágens, vizualizáló programok.)

Coplink detect
"Minél több adattal rendelkezik, annál hatékonyabban dolgozik a program" - fűzi hozzá Robert Griffin, a Knowledge Computing igazgatója. A munka során a "80/20 szabályból", azaz abból az előfeltevésből indulnak ki, hogy az esetek nyolcvan százalékát a különböző nyilvántartásokban már regisztrált húsz százalék bűnöző követi el: "valahol ott vannak a rendszerben." Coplink a büntetés-végrehajtási intézmények, rendőrségek és egyéb bűnüldöző szervezetek számítógépein fellelhető adatokat igyekszik közös nevezőre hozni. Az adatbázisára letöltött információkból, azokat összehasonlítva, erre a célra tervezett algoritmusok derítik ki a minták közötti összefüggéseket, a gyanúsítottak azonosításához szükséges kapcsolódási pontokat, átfedéseket: például az áldozat és a feltételezett elkövető viszonyát, egy adott városban fellelhető azonos bűn-patterneket, stb. Mindezek alapján a grafikonok, a kapcsolat-térképek is könnyebben készíthetők el.

Rodney Brooks a tudományos-technológiai fejlődés logikus, megkerülhetetlen következményének tartja Coplink és a hasonló jellegű programok elterjedését: "egyetlen ember elméje képtelen az óriási mennyiségű felhalmozott adat és kapcsolat tárolására. Ugyanaz történik, mint a génminták esetében. Sokkal komplexebb annál, mintsem valaki is emlékezzen az egészre."

Hogyan dolgozik?

Coplink nyomoz Klikk a képre!
Képzeljük el, hogy X városban fehérbőrű férfi kirabol egy benzinkutat, rálő a pénztárosra, majd világos színű autójába pattanva távozik. Egy szemtanú elbeszélése alapján húszas éveiben jár, körülbelül 180 centi, s mintha a jobb alsókarján tetoválás lenne. A falból kiszedett golyót harmincnyolcas kaliberű fegyverből adták le.

A Coplink első lépésben, a fizikai leírás alapján hatvannégy, tizennyolc és harmincöt közötti, tetovált férfit talál. Ezután szűkíti a kört, rejtett linkeket, társításokat keres az adatbázisokban. Az eredmény: harminchatról tudjuk, hogy használt már ilyen típusú fegyvert. Húszuk már korábban is fosztott ki benzinkutat. Nyolcuk rendelkezik világos színű autóval.

Több kritérium csupán három személyre érvényes. A huszonnyolc éves gyorshajtásért volt már büntetve, amit fehér Hondájával követett el, a benzinkúttól pár kilométerre. B-t drogárusként kapták el korábban, nővére világosbarna Ford Echoját használja. C jobb alkarján sas virít, tiltott - harmincnyolcas kaliberű - fegyverbirtoklásért egyszer már felelősségre vonták.

A Coplink-et tavaly a washingtoni orvlövészek felderítésekor is bevetették: a többszöri vizsgálódás során John Malvo, John Mohammed és járgányuk mindig a gyanúsítottak listájára került. A szoftver aktívan segítette a sikeres nyomozást.

Jelenleg Tucsonban, Bostonban, Északkelet-Kansasban használják. A biztonsági alkalmazások azonban felvetik a magánszféra sérthetetlenségének kérdését: meddig segíti a nyomozást, illetve mely ponttól üti illetlen dolgokba az orrát? Megoszlanak a vélemények.