Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Fájlkeresés a merevlemezen

2004.11.10. 20:30
Egyre több fotóval, zenével és dokumentummal pakoljuk tele számítógépünk merevlemezét, ugyanakkor az így létrejött digitális szemétdombon keresőszoftver nélkül aligha találjuk meg régi leveleinket, munkaszerződésünket, vagy éppen a nagyi egyetlen megmaradt fogáról készült fényképeinket. Tesztünkben a fájlkereső Google Desktop Search, BlinkX, Copernic, Lookout és X1 szoftvereket vizsgáltuk.
Az emberek szeretnek minél több fájlt elraktározni a merevlemezükön, hiszen ezek testesítik meg a digitális múltjukat és jelenüket, ráadásul még a jövőben is hasznosak lehetnek. Ki tudhatja, mikor kell megint elővenni azt a szívecskés dokumentumsablont, vagy valamely fontos céges prezentációt és irományt?

A fájlokat persze mindenki másképp kezeli: a lazább gyűjtögetők egyszerűen mindent bedobálnak a Dokumentumok mappába, a szöszmötölők meg téma, idő vagy fájltípus szerint külön könyvtárakba rendezgetik dolgaikat, de igazából bármit is tesznek, a korlátlanul sokasodó fájlok végül sokkal jobban hasonlítanak egy digitális szemétdobra, mint valami rendszerezett adathalmazra. Ráadásul több-kevesebb idő elteltével óhatatlanul szembe kell nézniük azzal a problémával, hogy meg kéne keresni egy fontos fájlt, de senki sem emlékszik a nevére, a keletkezésének idejére, meg az sem biztos, hogy egyáltalán létezett.

Bár a kritikus helyzet nyers erő bevetésével is megoldható, hiszen egy hét alatt több tízezer fájl simán végignézhető, a feladatot érdemesebb rábízni egy keresőszoftverre, így ugyanis másodpercek alatt eredmény születik. Tesztünkben négy ingyenes és egy pénzért megvásárolható asztali keresőt próbáltunk ki, amivel talán segítünk a választásban.

Webes mindenes

#
Kattanjon rá a keresőkre!
Hiába tagadnánk, a nemrégiben bemutatott Google Desktop Search miatt figyeltünk fel az asztali keresőkre. A Google többek között könnyen kezelhető felülete miatt lett a világ legnépszerűbb online keresője, és a fejlesztők most ezt webes felületet egészítették ki fájlkereső menüponttal. A GDS egyik legnagyobb előnye, hogy az amúgy is mindig működő böngészőnkben jelenik meg, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak Internet Explorerben, hanem Firefoxban és Operában is. Sajnos még így is a Microsoft termékeihez köti a felhasználókat, ugyanis a szöveges fájlokon és az AOL csevegéseken kívül csak a Microsoft Office irodai programcsomaggal létrehozott Word, Excel és PowerPoint fájlokat ismeri, illetve az Outlook levelezésében és az Explorer előzményeiben keres.

A GDS megnyitja a leveleket és nyomon követi az üzenetszálakat, de a fájlokról nem ad előnézeti képet. Bár a kereső döbbenetesen gyors, sajnos az online változat legfontosabb része, a találatokat rangsoroló PageRank technológia hiányzik belőle, és a felhasználók amiatt is aggódhatnak, hogy a szoftver adatokat küld vissza a vállalatnak. Szerencsére az utóbbi funkció kikapcsolható.

A fél megabájtos Google Desktop Search még csak béta változat és nem is a mezőny legjobbja, mégis roppant előnyös helyzetben van a vetélytársaihoz képes, ugyanis az online kereső hátán több százmillió internetezőhöz juthat el. Talán abban is bízhatunk, hogy vállalat mérnökei hamarosan pótolják a hiányosságokat.

Elvarázsolt látványkereső

A szintén ingyenes BlinkX látványos megjelenítőjével és nagyszerű eszköztárával hívta fel magára a figyelmünket, de a csillogó-villogó extrák nem takarták el a szoftver alapvető hiányosságait.

# A háromdimenziós webes megjelenítő például nem túl hatékony böngésző eszköz, de roppant szép felületen mutatja meg, hogy a kapus szóra keresve milyen szájtokon át juthatunk el Harry Potter nem hivatalos rajongói oldalára, ami roppant hasznos információ. A BlinkX szerencsére hasznos megoldásokat is tartalmaz, ilyen például miniatűr eszköztára, amely az éppen futó alkalmazás ablakának címsorában jelenik meg, és az aprócska ikonokra klikkolva kapcsolódó szájtokat, weblogokat és termékeket kereshetünk elő. A BlinkX találatai azonban több mint megdöbbentőek; az éppen készülő keresőteszthez például magyar népzenei cd-ket, Aikido harcművészeti stílusokról szóló weboldalt és utazási blogot ajánlott a szoftver.

Kereséseink során a BlinkX elég gyengén teljesített, és hiába indexelt le ötezer fájlt, gyakran lassan, vagy egyáltalán nem dobott elő találatokat, és még fájlmegjelenítőt sem tartalmaz.

Csillagos ötös?

A legjobb ingyenes keresőnek a Copernic bizonyult, amely szinte mindegyik keresőszóra több eredményt dobott elő vetélytársainál. A Copernic alapos és gyors indexeléssel kezdi munkáját, és ezután szinte mindent megtalál, függetlenül attól, hogy a fájl nevében, vagy annak tartalmában van a keresett szó. A Copernic ráadásul nemcsak keres, hanem meg is jeleníti a dokumentumokat, képeket és pdf fájlokat. Zenéket és videókat nem mutat, de azokat is megnyitja valamelyik külső lejátszóval.

# A Copernic fejlesztői a Google mérnökeivel ellentétben úgy gondolják, hogy nem kell nekünk közös keresőfelület, amely az internetről és a számítógépünkről származó találatokat egyetlen listán mutatja meg, és ebben talán igazuk is van; így könnyebb végigolvasni a listát, és csak néhány kattintással kell többet dolgoznunk.

Szerintünk a szoftver akkor lenne tökéletes, ha a Google online keresőjét használná, de sajnos be kell érnünk az Overture All The Web néven futó megoldásával.

Microsoftos kitekintő

Az ingyenes keresők sorát az Outlook levelezőkliensben működő Lookout zárja, amely elméletileg két és fél megabájtos, de a telepítéséhez le kell tölteni a huszonkét megás .NET Framework rendszert is. A Lookout technológiáját egyébként nemrégiben vásárolta meg a Microsoft, és könnyen elképzelhető, hogy a keresőmotor majd a Longhornban is megjelenik.

A Lookout gyorsan indexel és könnyen elérhető, de csak azoknak a felhasználóknak javasolható, akik nagyon ragaszkodnak az Outlookhoz, és feltétlenül mindent azon belül szeretnének elintézni. A szoftver fájlokban is keres, de nincs saját fájlmegjelenítője, és nem találja meg a fájlokat, ha a nevüknek csupán a töredékét írjuk be.

Pénzért keres

# Az X1 Technologies keresőjének legfőbb tulajdonsága, hogy több mint kétszázötven fájltípust kezel, még akár zenelejátszóként is működik, viszont nem foglalkozik a böngészők előzményeivel és az interneten sem keres. Ráadásul mindezért száz dollárt (körülbelül húszezer forintot) kell kipengetnünk, ami nem kis összeg, de legalább technikai segítséget is kapunk a cégtől, ha elakadunk valamivel.

Az X1 kereső elképesztően gyors, kivéve a fájlok indexelésekor, amely akár órákig is tarthat, viszont az emailek csatolt állományainak a tartalmát is lejegyzi. Az X1 teljesen egyedülálló módon nemcsak teljes szavak, hanem töredékek alapján is elődobja a találatokat, és egyetlen a bepötyögése után kilistázza az összes olyan fájlt, amelyben van ilyen betű. A gépelést folytatva valósidőben csökken a találatok száma.

A szoftver egyébként nagyon jól konfigurálható, de a kezelőfelülete lehetne átláthatóbb, mert a világosszürke alapon elhelyezett sötétszürke gombok és feliratok alig észrevehetőek.